Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!

Drukuj
 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc pomyśleć o świątecznych potrawach. Jedną z popularniejszych zup wielkanocnych jest żurek z białą kiełbasą. Podany w chlebie z pewnością zachwyci każdego gościa! Podpowiadamy, jak go zrobić…

Składniki: 

  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 3 liście laurowe,
  • ok. 3 l wody,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 1 cebula,
  • 300 ml kwaśnej śmietany (18%),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania: 

Do garnka z wodą wrzuć: obrane kości i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Następnie wyciągnij kości, obierz z mięsa, pokrój i dodaj do wywaru. Do zakwasu na żurek wlej śmietanę i dodaj do wszystkiego. Białą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj ją do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania dodaj, przeciśnięty przez praskę, czosnek. Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wskazówka! Przed podaniem, dodaj do zupy łyżkę chrzanu. Z pewnością podkreśli on smak świątecznej potrawy!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...
Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...

Kalendarz

Kwiecień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930