Wielkanocny koszyczek pełen symboli

Drukuj
 

Wielkanoc to niekwestionowane święto jajka, symbolizującego odradzające się życie. Jednakże w tradycyjnym koszyczku ze święconką żaden z pokarmów nie jest przypadkowy. Czy wiesz, dlaczego nie może zabraknąć w nim chleba, soli czy ciasta?

Chrześcijańska tradycja święcenia pokarmów sięga prawdopodobnie VIII wieku. W Polsce święconkę błogosławi się od około XIV stulecia. Obecnie to wierni zanoszą koszyczek z pokarmami do kościoła, ale nie zawsze tak było. Dawniej to proboszcz objeżdżał dwory szlacheckie, by pobłogosławić wszystkie pokarmy, które będą spożywane podczas Wielkanocy.

Jeszcze w okresie międzywojennym, na wsiach święcono całość pokarmów, które trafiały później na stoły podczas śniadania w Wielką Niedzielę. Z biegiem czasu zawartość świątecznego koszyczka ulegała zmianom. Początkowo błogosławiono jedynie figurkę baranka wypieczoną z ciasta chlebowego. Z czasem dodawano do niego pokarmy mięsne, ciasto i jaja. Żaden pokarm nie trafił do koszyczka przypadkowo. Każdy ma swoją symbolikę, ugruntowaną przez tradycję ludową lub chrześcijańską. Obecnie w żadnym koszyczku nie może zabraknąć baranka i siedmiu podstawowych pokarmów: chleba, jaj, soli, wędliny, sera, chrzanu i ciasta. Jakie jest ich znaczenie?

  • Baranek, niegdyś uformowany z masła, obecnie przeważnie w postaci cukrowej lub czekoladowej figurki z chorągiewką z napisem Alleluja, to symbol zmartwychwstałego Chrystusa.
  • Chleb we wszystkich kulturach jest gwarantem pomyślności i dobrobytu. W tradycji chrześcijańskiej to przede wszystkim symbol Ciała Chrystusa. Niegdyś do koszyczka wkładano specjalnie wypieczony w tym celu bochenek. Obecnie wystarczy choćby kromka.
  • Jajko to symbol nowego odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Pisanki i kraszanki różnorodnie zdobione w poszczególnych regionach Polski, dodają także uroku i malowniczości zawartości koszyczka.
  • Sól chroni przed zepsuciem i odstrasza wszelkie zło. Jest symbolem życia, oczyszczenia i prawdy.
  • Wędlina – szynka lub tradycyjna kiełbasa zapewnia płodność, zdrowie i dostatek. Dawniej pokarmy mięsne były dobrem luksusowym, dlatego uznawano je za przejaw bogactwa.
  • Ser włożony do koszyczka symbolizuje przyjaźń między człowiekiem a siłami przyrody. Wierzono, że gwarantuje dobre zdrowie trzody domowej.
  • Chrzan w tradycji ludowej symbolizował siłę fizyczną i dobre zdrowie. Jako dodatek do innych pokarmów święconki, miał wzmacniać ich właściwości.
  • Ciasto w koszyczku to stosunkowo nowy składnik. Najczęściej jest nim wielkanocna baba lub babeczki. Najlepiej, by były upieczone własnoręcznie, gdyż świadczą o umiejętnościach kulinarnych ich wykonawcy.

O ile składniki wielkanocnego koszyczka bardzo dokładnie określa tradycja, o tyle świąteczne menu to pole do popisu dla każdego z osobna. Na blogu Delektujemy.pl marka Delecta poleca mnóstwo inspirujących przepisów, a o emocjach i tradycjach związanych z przeżywaniem Wielkanocy opowiadają rozkoszne Słodziaki. Koniecznie zobacz film https://delektujemy.pl/wielkanoc/ i… weź udział w „Konkursie z jajem”. A tym, którzy pragną zachwycić bliskich oryginalnym mazurkiem, mamy przepis na…

Mazurek „jajo” z kajmakiem i bezikami

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • ⅔ puszki kajmaku smak tradycyjny Bakalland
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
  • ½ opakowania bezy Delecta
  • 60 ml wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche zagnieć szybko z mąki, masła, cukru i jajka. Gotowe włóż do lodówki na 30 minut.
Bezę przygotuj z połowy opakowania produktu Delecta i 60 ml wody. Składniki zmiksuj na jednolitą, sztywną masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Małe beziki formuj za pomocą rękawa cukierniczego i piecz około 20-30 minut w 160 stopniach.
Ciasto kruche uformuj w kształt jaja. Brzegi wykończ warkoczem lub spiralnym paskiem. Gotowe „jajko” piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
Kajmak podgrzej z dodatkiem mleka i soli, mieszając rózgą.
Na upieczone i wystudzone ciasto wyłóż kajmak, posyp płatkami migdałów i udekoruj bezikami.

fot. Delekta

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...
Szybko i prosto… Makaron z borowikami w sosie śmietanowym!
Borowiki to niezwykle popularne grzyby,...
Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Bigos… tradycyjne, polskie danie!
Bigos to tradycyjne danie, które pojawia się na stołach podczas...
Przepis na świąteczny piernik…
Święta już tuż, tuż… Pora więc pomyśleć o świątecznych...

Kalendarz

Styczeń 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031