Włoskie pesto bazyliowe

Drukuj
 

Pesto bazyliowe to klasyka włoskiej kuchni. Jeśli szukasz szybkiego pomysłu na obiad, wymieszaj ugotowany makaron z własnej roboty pesto, a zachwycisz i nakarmisz do syta wszystkich domowników.

Składniki:

– spory pęczek świeżej bazylii
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– ok. 10 dag sera parmezan
– oliwa z oliwek
-sól morska do smaku – szczypta

Wykonanie:

Wszystkie składniki poza oliwą rozdrabniamy w moździerzu bądź siekamy mezzaluną (specjalny nóż do siekania). Jeżeli użyjemy moździerza, pesto będzie miało gładszą konsystencję, wymaga to jednak dłuższej pracy. Najlepiej składniki dodawać stopniowo, rozdrabniając je na gładką masę.

Ser parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do rozdrobnionych składników. Całość zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy. Gotowe!

Ugotowany makaron mieszamy z pesto i podajemy, dekorując listkami bazylii. Pyszne pesto bazyliowe jest też idealne jako dodatek do kanapek na gorąco.

Pamiętajmy, pesto nie powinno być robione w robocie kuchennym! Blender nie wydobędzie takiego smaku z składników, a i konsystencja pesto pozostawi wiele do życzenia.

Pesto bazyliowe

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Kremowy sos ze szparagów
Sezon na szparagi w pełni! To wyjątkowo smaczne warzywo zwojowało majowo-czerwcowe...
Sos chrzanowy
Aksamitny sos chrzanowy świetnie podkreśli smak grillowanych potraw. Składniki: –...
Sos ziołowy do dań z grilla
Przepis na aromatyczny sos ziołowy, doskonały do dań z grilla. Jogurt...
Pesto z natki pietruszki
Po pesto bazyliowym przedstawiamy kolejny doskonały dodatek do makaronu, którego...
Orzeźwiający sok jabłkowy z natką pietruszki
Idealny na letnie popołudnie. Orzeźwiający dzięki...

Kalendarz

Październik 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031