Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!

Drukuj
 

Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach. Kiedy za oknem hula wiatr, a niskie temperatury dają się nam we znaki, rozgrzej się pyszną zupą cebulową! Podpowiadamy, jak w szybki sposób ją zrobić i rozkoszować się jej smakiem!

Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 0,5 bagietki,
  • tymianek, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i masło. Po chwili wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez około 30 minut, aby nabrała brązowego koloru. Dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość wina wyparuje, dodaj bulion warzywny lub rosół. Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w piekarniku. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich włóż kromkę pieczywa i posyp ją startym serem żółtym. Włóż na kilka minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i poczekaj aż ser się roztopi.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...

Kalendarz

Kwiecień 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930