Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!

Drukuj
 

Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach. Kiedy za oknem hula wiatr, a niskie temperatury dają się nam we znaki, rozgrzej się pyszną zupą cebulową! Podpowiadamy, jak w szybki sposób ją zrobić i rozkoszować się jej smakiem!

Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 0,5 bagietki,
  • tymianek, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i masło. Po chwili wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez około 30 minut, aby nabrała brązowego koloru. Dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość wina wyparuje, dodaj bulion warzywny lub rosół. Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w piekarniku. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich włóż kromkę pieczywa i posyp ją startym serem żółtym. Włóż na kilka minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i poczekaj aż ser się roztopi.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Potrawy wielkanocne bez glutenu
Z pewnością Wielkanoc nie może się obyć bez dwóch najbardziej tradycyjnych...
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego
Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę...
Jesienny krem jarzynowy z chrupiącym chlebem
Chłodne dni pełne deszczu nie chcą nas opuścić na rzecz...

Kalendarz

Styczeń 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Gru    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031