Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!

Drukuj
 

Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach. Kiedy za oknem hula wiatr, a niskie temperatury dają się nam we znaki, rozgrzej się pyszną zupą cebulową! Podpowiadamy, jak w szybki sposób ją zrobić i rozkoszować się jej smakiem!

Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • 100 g sera żółtego,
  • 200 ml białego, wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 0,5 bagietki,
  • tymianek, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę z oliwek i masło. Po chwili wrzuć cebulę. Podsmażaj ją przez około 30 minut, aby nabrała brązowego koloru. Dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość wina wyparuje, dodaj bulion warzywny lub rosół. Gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Bagietkę pokrój w kromki i podpiecz w piekarniku. Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich włóż kromkę pieczywa i posyp ją startym serem żółtym. Włóż na kilka minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i poczekaj aż ser się roztopi.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031