Zupa krem z białych szparagów

Drukuj
 

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa z białych szparagów. Spiesz się, sezon na szparagi trwa bardzo krótko.

Składniki:

- 1 pęczek białych szparagów (sprawdźmy, czy są świeże, elastyczne i jędrne)
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion kilkakrotnie przelejmy przez sitko, by późniejszy krem był idealnie gładki)
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany (możemy zdecydować się na jogurt naturalny, zupa będzie bardziej FIT)
- 1 żółtko
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta cukru
- 1 kawałek bułki pszennej
- 2 zielone szparagi

Wykonanie:

Szparagi obieramy, myjemy i kroimy na kawałki (robiąc zupę ze szparagów nie musimy obrywać zdrewniałych końcówek). Pokrojone szparagi dodajemy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zeszkloną wcześniej cebulę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru rozrabiamy śmietanę (lub jogurt) i dodajemy ją do garnka, energicznie mieszając.

Żółtko rozdrabniamy widelcem w miseczce, łączymy je z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do garnka, znów stale mieszając, tak, by wszystkie składniki połączyły się.

Zdejmujemy zupę z ognia i studzimy. Następnie bledujemy zupę na gładki krem, przecieramy ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych włóknistych resztek szparagów.

W piekarniku lub na patelni robimy grzanki z pokrojonej w kostkę i skropionej oliwą bułki. Umyte zielone szparagi lekko blanszujemy i kroimy na trzy części.  Znów podgrzewamy zblendowaną zupę, dodając do smaku szczyptę soli, pieprzu i cukru, a także łyżeczkę startej gałki muszkatołowej.

Przelewamy zupę do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i dekorujemy zielonymi kawałkami szparagów.

Zupa krem z białych szparagów

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031