Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami

Drukuj
 

Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Pora więc zaprosić ją do naszej kuchni. Przedstawiamy prosty przepis na zupę krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem jesieni…

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego
  • 1 marchewka z bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 szczypta czarnuszki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy.

Przygotowanie:

Z kolby kukurydzy usuń zewnętrzne liście i powykrawaj ziarna. Przełóż je do kielichowego blendera, dodaj ugotowaną marchewkę i zmiksuj całość. Następnie dolej stopniowo bulion tak, aby powstał gęsty krem. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miseczki, posyp papryką, natką pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Następnie posyp zupę ziarnami czarnuszki i skrop ją oliwą z oliwek.

Wskazówka! Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami. Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031