Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami

Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Pora więc zaprosić ją do naszej kuchni. Przedstawiamy prosty przepis na zupę krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem jesieni…

111

Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego
  • 1 marchewka z bulionu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 szczypta czarnuszki
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy.

Przygotowanie:

Z kolby kukurydzy usuń zewnętrzne liście i powykrawaj ziarna. Przełóż je do kielichowego blendera, dodaj ugotowaną marchewkę i zmiksuj całość. Następnie dolej stopniowo bulion tak, aby powstał gęsty krem. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miseczki, posyp papryką, natką pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Następnie posyp zupę ziarnami czarnuszki i skrop ją oliwą z oliwek.

Wskazówka! Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami. Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli.

Smacznego!

Leave a Reply