Zupa krem z pomidorów z puszki

Drukuj
 

Zupa pomidorowa to ukochana zupa Polaków. Dziś przedstawiamy jej kremową wersję, bez dodatku makaronu czy ryżu. Pożywna, bogata w potas i żelazo, o bazyliowym aromacie stanie się atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Składniki:

– 1 l bulionu
– 2 cebule
– ok. 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
– pół pęczku świeżej bazylii
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Wykonanie:

Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy pokrojoną i zeszkliwioną na oliwie cebulę. Gotujemy ją ok. 5-7 minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i poszatkowaną bazylię, gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeżeli zupa wydaje nam się za kwaśna, możemy dodać pół łyżeczki cukru.

Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii. Możemy posypać również niewielką ilością startego parmezanu.

Zupa-krem z pomidorów

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Wielkanocny biały barszcz
Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno...
Wielkanocne przysmaki… Żurek w chlebie z białą kiełbasą!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami....
Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy…
Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy...
Zupa cebulowa… Idealny sposób na rozgrzanie!
Zima na dobre zagościła na naszych podwórkach....
Pyszny żurek w chlebie
Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym...

Kalendarz

Maj 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Kwi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031