Zupa krem z pomidorów z puszki

Drukuj
 

Zupa pomidorowa to ukochana zupa Polaków. Dziś przedstawiamy jej kremową wersję, bez dodatku makaronu czy ryżu. Pożywna, bogata w potas i żelazo, o bazyliowym aromacie stanie się atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Składniki:

- 1 l bulionu
- 2 cebule
- ok. 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- pół pęczku świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Wykonanie:

Do przygotowanego wcześniej bulionu dodajemy pokrojoną i zeszkliwioną na oliwie cebulę. Gotujemy ją ok. 5-7 minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i poszatkowaną bazylię, gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeżeli zupa wydaje nam się za kwaśna, możemy dodać pół łyżeczki cukru.

Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii. Możemy posypać również niewielką ilością startego parmezanu.

Zupa-krem z pomidorów

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031