Zupa krem z zielonego groszku z mozzarellą

Drukuj
 

Pyszna, pożywna i niezwykle dekoracyjna zupa krem z zielonego groszku to danie, które możemy przygotować o każdej porze roku.

Składniki:

- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 cebula dymka
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz

Wykonanie:

Drobno posiekaną cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i pokrojone ziemniaki (też drobno), zalewamy bulionem. Gotujemy. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodajemy cały groszek i gotujemy ok. 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy nieco zupę (by nie stępić ostrzy urządzenia) i blendujemy na gładką masę. Następnie przecieramy krem przez sitko, by pozbyć się skórek groszku. Podgrzewamy. Mozzarellę kroimy w plastry i stopniowo dodajemy do gorącej zupy, mieszając, by ser się rozpuścił. Podajemy gorącą zupę, ewentualnie możemy dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa.

Zupa krem z zielonego groszku

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jogurtowy deser bananowy
W czasie długiego dnia pracy przychodzi taki moment, kiedy mamy ochotę na drobną...
Przepisy na słodkie drinki kawowe
Napoje kawowe za sprawą dobrze dobranych dodatków mogą z powodzeniem...
Rozgrzewający deser na jesienno-zimowe „spadki”
Druga połowa roku to okres spadków. Spadają liście,...
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Idealna na jesienno-zimową aurę zupa. Pikantne potrawy ostrym...
Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym
Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania kuchni włoskiej...

Kalendarz

Styczeń 2018
pon wt śr czw pt sob nie
« gru    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031