Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku…

Drukuj
 

Zupa krem ze świeżego, zielonego groszku to idealna i orzeźwiająca propozycja na letnie dni. Przedstawiamy prosty przepis na ten wakacyjny przysmak!

Składniki:

  • 800 g świeżego, zielonego groszku,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem i z ziołami,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 0,5 cytryny,
  • kozieradka do smaku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • ziarna czarnuszki i sezamu.

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę. W garnku rozgrzej olej z czosnkiem i z ziołami. Wrzuć cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Dodaj świeży, zielony groszek. Całość zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż groszek będzie miękki. Pod koniec gotowania, dopraw zupę solą, pieprzem i kozieradką. Następnie dodaj sok z cytryny. Zmiksuj całość blenderem. Na koniec posyp zupę ziarnami czarnuszki i sezamu.

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031