Zupa krem ze szpinaku

Drukuj
 

Szpinak w kuchni możemy wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały składnik sałatek i różnych przekąsek. Przedstawiamy przepis na zupę krem ze szpinaku. Sprawdź i zainspiruj się!

Składniki:

  • 0,7 l bulionu warzywnego,
  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 125 g serka ricotta,
  • 2/3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Następnie do garnka z grubszym dnem wlej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i ziemniaki. Całość podsmaż. Wrzuć do garnka opłukany szpinak, zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem razem z serkiem ricotta. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku oraz szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Jesienne smaki. Zupa krem z dyni
Za oknem coraz niższe temperatury… Jesienna aura zbliża się...
Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno,...
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
Lato w pełni! Pora więc wykorzystać dary tej pory...
Chłodnik z botwinki…
Lato na dobre zagościło na naszych podwórkach. Chłodnik z botwinki idealnie...

Kalendarz

Październik 2020
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031