Zupa meksykańska z chili

Drukuj
 

Przedstawiamy prosty i szybki przepis na rozgrzewającą zupę meksykańską z chili. Sprawdź i zainspiruj się w te coraz chłodniejsze, jesienne wieczory…

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 chili,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • limonka,
  • kilka gałązek kolendry,
  • olej,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz,
  • kumin.

Przygotowanie:

Posiekaj obraną cebulę, marchew i chili. Warzywa przysmaż na 1-2 łyżkach oleju. Całość zalej 6 szklankami wody. Dodaj pokrojone mięso. Gotuj przez 20 minut. Dorzuć posiekane papryki (część odłóż do dekoracji). Dodaj odsączoną kukurydzę i pomidory z zalewą. Gotuj przez 10 minut.

Gęstą zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz sokiem z limonki. Posyp 1-2 łyżkami posiekanej kolendry i papryki. Ozdób kleksami gęstej i kwaśnej śmietany (złagodzisz nią ostrość zupy).

Wskazówka: meksykański charakter potrawy podkreśli dodatek kukurydzianych naczosów. Możesz je wkruszyć wprost do zupy lub podać na stół na osobnym talerzyku. Gotowe!

Smacznego!

Pozostaw komentarz


bardzo słabasłabadostatecznadobrabardzo dobra (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Ostatnio dodane

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa
Greckie potrawy są niezwykle proste w przygotowaniu i pełne...
Zupa dyniowa z cieciorką
Jesień powoli puka do naszych drzwi, a pogoda nas nie rozpieszcza. Pora więc...
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Przedstawiamy prosty i szybki przepis...
Botwinka na wędzonych żeberkach
Sezon na botwinkę trwa! Przedstawiamy łatwy i szybki przepis na botwinkę...
Zupa z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół
Przedstawiamy zupę pełną witamin! Nie tylko...

Kalendarz

Październik 2021
pon wt śr czw pt sob nie
« Wrz    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031