Formy na wielkanocne wypieki

Jednym z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa jest bez wątpienia rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego ciasta. Poza oczywistą perspektywą pysznego posiłku kojarzy się on z rodzinnym ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa. W ostatnim czasie coraz bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane wypieki, wiedząc, że sklepy oferują nam głównie wysoko przetworzoną żywność niekorzystnie wpływającą na nasze zdrowie. W myśl popularnej zasady „wiem, co jem”, częściej decydujemy się na pieczenie w domu ciast czy nawet chleba.     

formy na ciasta 1

fot. Galicja dla Twojego domu

Dla osób, które dopiero planują rozpoczęcie kulinarnej przygody z domowymi wypiekami, nadchodzące Święta Wielkanocne są do tego doskonałą okazją, bowiem królujące w tym czasie na stołach babki nie wymagają wielkiej biegłości w sztuce cukierniczej i nie są bardzo pracochłonne. Na pewno warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości formy, które ułatwią pracę i nadadzą słodkościom atrakcyjny wygląd, takie jak na przykład stalowe blachy do pieczenia z linii Silver, pokryte specjalną powłoką nieprzywieralną, powodującą, że ciasto się nie przykleja. Są one trwałe, odporne na uszkodzenia, a relacja ceny do jakości jest naprawdę korzystna.

formy na ciasta 4

fot. Galicja dla Twojego domu

Babkę możemy upiec jako jedno duże, tradycyjne ciasto w formie z tuleją lub przyrządzić więcej mini-babeczek, posługując się formą do muffinek. W zależności od rodzaju blachy, te niewielkie ciasteczka mogą przybrać kształt tradycyjnej mufinki, kwiatka lub babeczki. Muffinkowe specjały będą świetną dekoracją stołu wielkanocnego i obowiązkową pozycją w koszyczku ze święconką. Metalowe wykrawaczki ze stali nierdzewnej w kształcie baranków, zajączków, kurczątek i kaczuszek pomogą nadać pożądany wygląd kruchym ciasteczkom, które po udekorowaniu staną się wyjątkową ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

formy na ciasta 2

fot. Galicja dla Twojego domu

Podczas przygotowywania wypieków warto pamiętać o przesianiu mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami. Ta prosta i nieczasochłonna czynność sprawi, że mąka zostanie napowietrzona, a dzięki temu ciasto stanie się delikatniejsze i bardziej pulchne oraz równomiernie wyrośnie. Pomoże w tym specjalny nierdzewny przesiewacz z praktyczną miarką, dzięki któremu mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Należy tylko równomiernie naciskać na uchwyt przesiewacza trzymanego nieruchomo nad stolnicą lub miską.

formy na ciasta 3

fot. Galicja dla Twojego domu

Włączając wszystkich członków rodziny w przygotowanie świątecznych wypieków, łączymy przeszłość z przyszłością. Wprowadzamy najmłodszych w tradycję, przekazując im dawne rodzinne przepisy, uczymy ich ważnych, praktycznych umiejętności i jednocześnie wpajamy zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Może między innymi na tym polega magia Świąt?

formy na ciasta 5

fot. Galicja dla Twojego domu

Babka „łaciata”

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 35 dkg cukru,
  • 20 dkg masła
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka lub śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć do białości, dodać 25 dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na końcu pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do formy (natłuszczonej lub nie wymagającej natłuszczenia): najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 1-1,5 godziny w temperaturze 160-180˚C.

W artykule wykorzystano zdjęcia i opisy asortymentu z oferty firmy Galicja.

Przepis wg: Czernikowski Jan, „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”, Warszawa 1968.

Leave a Reply