Jednym z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa jest bez wątpienia rozchodzący się po całym domu zapach pieczonego ciasta. Poza oczywistą perspektywą pysznego posiłku kojarzy się on z rodzinnym ciepłem i poczuciem bezpieczeństwa. W ostatnim czasie coraz bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane wypieki, wiedząc, że sklepy oferują nam głównie wysoko przetworzoną żywność niekorzystnie wpływającą na nasze zdrowie. W myśl popularnej zasady „wiem, co jem”, częściej decydujemy się na pieczenie w domu ciast czy nawet chleba.
Dla osób, które dopiero planują rozpoczęcie kulinarnej przygody z domowymi wypiekami, nadchodzące Święta Wielkanocne są do tego doskonałą okazją, bowiem królujące w tym czasie na stołach babki nie wymagają wielkiej biegłości w sztuce cukierniczej i nie są bardzo pracochłonne. Na pewno warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości formy, które ułatwią pracę i nadadzą słodkościom atrakcyjny wygląd, takie jak na przykład stalowe blachy do pieczenia z linii Silver, pokryte specjalną powłoką nieprzywieralną, powodującą, że ciasto się nie przykleja. Są one trwałe, odporne na uszkodzenia, a relacja ceny do jakości jest naprawdę korzystna.
Babkę możemy upiec jako jedno duże, tradycyjne ciasto w formie z tuleją lub przyrządzić więcej mini-babeczek, posługując się formą do muffinek. W zależności od rodzaju blachy, te niewielkie ciasteczka mogą przybrać kształt tradycyjnej mufinki, kwiatka lub babeczki. Muffinkowe specjały będą świetną dekoracją stołu wielkanocnego i obowiązkową pozycją w koszyczku ze święconką. Metalowe wykrawaczki ze stali nierdzewnej w kształcie baranków, zajączków, kurczątek i kaczuszek pomogą nadać pożądany wygląd kruchym ciasteczkom, które po udekorowaniu staną się wyjątkową ozdobą każdego wielkanocnego stołu.
Podczas przygotowywania wypieków warto pamiętać o przesianiu mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami. Ta prosta i nieczasochłonna czynność sprawi, że mąka zostanie napowietrzona, a dzięki temu ciasto stanie się delikatniejsze i bardziej pulchne oraz równomiernie wyrośnie. Pomoże w tym specjalny nierdzewny przesiewacz z praktyczną miarką, dzięki któremu mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Należy tylko równomiernie naciskać na uchwyt przesiewacza trzymanego nieruchomo nad stolnicą lub miską.
Włączając wszystkich członków rodziny w przygotowanie świątecznych wypieków, łączymy przeszłość z przyszłością. Wprowadzamy najmłodszych w tradycję, przekazując im dawne rodzinne przepisy, uczymy ich ważnych, praktycznych umiejętności i jednocześnie wpajamy zdrowe nawyki żywieniowe na przyszłość. Może między innymi na tym polega magia Świąt?
Babka „łaciata”
Składniki:
- ½ kg mąki
- 35 dkg cukru,
- 20 dkg masła
- 4 jaja
- 1 szklanka mleka lub śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Masło utrzeć do białości, dodać 25 dkg cukru, żółtka, cukier waniliowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na końcu pianę z białek. Rozdzielić ciasto na połowę, jedną część zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać ciasto do formy (natłuszczonej lub nie wymagającej natłuszczenia): najpierw warstwę bez kakao, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 1-1,5 godziny w temperaturze 160-180˚C.
W artykule wykorzystano zdjęcia i opisy asortymentu z oferty firmy Galicja.
Przepis wg: Czernikowski Jan, „Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy”, Warszawa 1968.