Grill może być fit, czyli jak grillować smacznie i zdrowo?

Przed nami długi weekend. A wraz z nim – sezon na grillowanie, chociaż mocno ograniczony, nie tylko przez koronawirusa, ale i zapowiadaną pogodę. Jednak grilla zrobić można zawsze i co najważniejsze – może być on zdrowy. 

Zasady fit grillowania są dziecinnie proste. Wystarczy kierować się zdrowym rozsądkiem i kilkoma zasadami, takimi jak: unikanie tłustych mięs ( lepiej zastąpić je warzywami), potrawy nie powinny zbyt długo być grillowane, bo przypalą się i utracą wartości odżywcze, lepiej wybrać domowe, a nie sklepowe marynaty, a smak potraw wzbogacić świeżymi ziołami.

Fit grill to nie tylko warzywa. Wybierz chude mięso – np. kurczaka lub indyka, a do tego warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Nie piecz chleba, aż się zwęgli! Wtedy będzie może i chrupiący, ale też pełen szkodliwych, rakotwórczych substancji. Niech mięso nie będzie jedyną potrawą – dodaj do niego ryż, kaszę i sałatkę ze świeżych warzyw.

– Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.

– Odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – mówi Anna Matuszewska z Podlaskich Zakładów Zbożowych.

Przepisy Fit Grill

Chlebki Naan

Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej, jak i w Indiach i Chinach. Idealnie pasuje jako dodatek do potraw z grilla. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów.

Składniki:

* 1 szklanka mąki pszennej typ 500 (mąka pszenna białostocka, wrocławska, poznańska marki PZZ)

* 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych zwykłych lub górskich)

* 3/4 szklanki ciepłej wody

* 1 lekko czubata łyżeczka drożdży instant

* 1 płaska łyżeczka soli

* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

* 2,5 łyżki jogurtu naturalnego

* 2 łyżki masła klarowanego  (masło ghee), można je zastąpić 2 łyżkami oliwy z oliwek ewentualnie odrobina wody lub mleka jeżeli ciasto jest zbyt twarde do posypania nasiona czarnuszki, sezamu według uznania.

Sposób przygotowania:

* Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały.

* Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i masło klarowane ghee (opcjonalnie oliwa z oliwek) i wyrabiać przez 10-12 minut na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, jeśli jest zbyt twarde można dodać odrobinę wody lub mleka.

* Zagniecione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

* Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut na posypanej mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części. Każdą  z nich rozwałkować na płaski, lekko podłużny lub okrągły placek o długości od 4 do 6 milimetrów.

* Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami.

* Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 6-10 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Bułeczki pszenne z nadzieniem czosnkowym

Składniki:

* 1 kg maki pszennej typ 550 lub 650,

* 0,6 litra ciepłej wody,

* 40 g miękkiego masła,

* 30 g drożdży,

* 20 g soli,

* 20 g cukru najlepiej brązowego.

Nadzienie:

* 60 g masła, w temperaturze pokojowej,

* 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane,

 * 2 łyżeczki świeżej lub suszonej posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

* Wszystkie składniki jednocześnie łączymy i wyrabiamy ciasto do jednolitej konsystencji, pozostawiamy do odpoczynku pod ściereczką około 10 minut.

* Następnie formujemy bułeczki o masie od 50g do 80 g mogą być okrągłe lub podłużne, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

* Zwilżamy powierzchnię wodą możemy także posypać je nasionami lub mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 40-50 min (powinny podwoić swą objętość).

* W tym czasie przygotowujemy nadzienie czosnkowe. Łączymy wszystkie składniki, wkładamy do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.

*  Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem w całości- dzięki temu wypiek będzie apetycznie zrumieniony. Ostrym nożem nacinamy do połowy, wciskamy w to miejsce nasze nadzienie czosnkowe.

* Następnie pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe. Wcześniej przygotowane można na kilka minut wrzucić na grilla.

Grillowane warzywa z kaszą gryczaną lub pęczakiem:

 Składniki:

* 1/2 szklanki kaszy gryczanej lub pęczaku,

*  1 szklanka wody,

* sól,

* 1 papryka,

* 1 cebula,

* 10 pieczarek,

* 1/2 dyni Hokkaido,

* 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,

* 1/2 łyżeczki tymianku,

* 1/2 łyżeczki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

* Kaszę gotujemy w wodzie do miękkości wg zalecenia na opakowaniu. Warzywa kroimy na cząstki (dynię zostawiamy w skórce). Oliwę łączymy ze solą, rozmarynem i tymiankiem. Smarujemy warzywa za pomocą pędzelka. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20min. Warzywa podajemy z ugotowaną kaszą lub pęczakiem, doprawić do smaku solą według uznania.

Leave a Reply