Miód manuka. Poznaj jego właściwości lecznicze…

O wyjątkowościach miodu manuka, pochodzącego z Nowej Zelandii, jest głośno od jakiegoś czasu. W czym tkwi jego sekret? Sprawdź, co go wyróżnia i stosuj na co dzień!

Depositphotos 199728868 s 2019

Właściwości miodu manuka:

  • wspomaga leczenie infekcji gardła i zatok. Coraz więcej badań potwierdza też jego rolę w walce z mukowiscydozą, która prowadzi do zapalenia płuc;
  • poprawia pracę układu pokarmowego, łagodzi wzdęcia i rozwój niektórych bakterii;
  • jest pomocny w leczeniu oraz gojeniu się ran oraz owrzodzeniu skóry, a także trądziku;
  • zwalcza stany zapalne w jamie ustnej.

Co wyróżnia miód manuka?

Miód manuka jest produkowany w Nowej Zelandii przez pszczoły, zbierające nektar z krzewów manuka (inna nazwa to drzewo herbaciane). Nektar ten dostarcza wielu składników odżywczych i przede wszystkim dużej dawki wyjątkowego składnika o nazwie metyloglioksal (MGO), który ma niezwykle silne właściwości antybakteryjne. Jak wskazują badania, jego zawartość w miodzie manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Co ciekawe, niewielkie ilości MGO występują także w innych miodach i produktach żywnościowych, ale nigdzie aż w takiej ilości.

Naturalny antybiotyk

Wysokie stężenie MGO sprawia, że miód manuka potrafi powstrzymać namnażanie się bakterii, nawet tych odpornych na antybiotyki. Codzienne jedzenie miodu to skuteczny sposób na zwiększenie odporności i ochronę przez sezonowymi infekcjami.

Jak go jeść?

Najlepiej trzy razy dziennie po łyżeczce, 30 minut przed posiłkiem – prosto ze słoika lub rozpuszczony w ciepłej wodzie. Co ważne, pierwszą porcję miodu należy spożywać na czczo.

Depositphotos 100784442 s 2019

Leave a Reply