Pyszny żurek w chlebie

Żurek (żur) to staropolskie danie, podawane najczęściej z jajkiem, gotowanym na twardo bądź z ziemniakami. Nazwa „żur” pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza „kwaśny”, „ukiszony” lub „zakwaszony”. Zupa ta tradycyjnie podawana jest w Wielkanoc.

Depositphotos 43006633 xl 2015

W zależności od regionu Polski przepis na żur może się różnić, jednak mimo to tradycyjny żurek przyrządza się na naturalnym zakwasie. W skład zakwasu wchodzi mąka żytnia bądź razowa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz wędzona kiełbasa (alternatywą może być biała kiełbasa).

Żur bywa także podawany z pokruszonym twarogiem bądź fasolą. Niektórzy do zupy dodają także kawałek mięsa wieprzowego, wędzony boczek albo suszone borowiki.

Chcąc przyrządzić tradycyjny żur, warto pamiętać o sposobie jego podania. To właśnie podany w chlebie jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Leave a Reply