Pigwa i pigwowiec są do siebie podobne, ale warto ich w kuchni używać inaczej. Pigwy – do ciast, a drobnych owoców pigwowca do nalewek. Te owoce świetnie też nadają się na konfitury. Sprawdź nasz przepis na tartę z pigwą w syropie i zainspiruj się!
Składniki:
- 4 duże pigwy,
- 370 ml miodu,
- sok z cytryny,
- 2 łyżeczki pasty z wanilii,
- 1,5 l wody.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła (+ 1 łyżeczka),
- 150 g mąki,
- żółtko,
- 50 g cukru pudru.
Dodatkowo:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem,
- 800 ml mleka.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotuj syrop: zagotuj w garnku wodę z miodem, sokiem z cytryny i wanilią. Wrzuć do niego obrane i pokrojone na ósemki pigwy. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż owoce zmiękną i nabiorą pomarańczowo-miodowego koloru.
Wskazówka! Jeżeli nie wykorzystasz wszystkich owoców, możesz je przechowywać w syropie – do 7 dni w lodówce.
Na stolnicy połącz mąkę i cukier puder. Dodaj zimne i posiekane masło oraz żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Zrób kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Posmaruj formę na tartę łyżeczką masła. Schłodzone ciasto, rozwałkuj na placek i wyłóż nim formę. Podziurkuj widelcem, przykryj pergaminem i obciąż ziarnami fasoli. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Wyjmij i ostudź.
Do 200 ml zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej roztopiony budyń i mieszając, gotuj przez minutę.
Wyłóż ciepły budyń na ciasto. Na wierzchu ułóż pigwy, odsączone z syropu. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Gotowe!