Uprawa ziół w doniczkach w kuchni to świetny sposób na piękną, naturalną dekorację, a także urozmaicenie smaku potraw. Zielone roślinki wyglądają świetnie w każdym wnętrzu, a za pomocą osłonek można je jeszcze lepiej dopasować do aranżacji. Jak uprawiać zioła w domu?
Jakie zioła doniczkowe warto mieć w domu?
Większość ziół jest łatwa w uprawie, a na dodatek można je stosować do wielu różnych potraw. Do podstawowych roślin, które warto rozważyć w swoim domowym ogrodzie, należą:
- bazylia – świetna do sałatek, sosów, pesto i potraw z pomidorów;
- oregano – sprawdzi się do wszystkich dań kuchni włoskiej, mięs i pizzy;
- mięta – idealna do herbat, zimnych napojów, deserów i sałatek;
- rozmaryn – nadaje się do mięs, ziemniaków, pieczonych warzyw i zup;
- kolendra – używana w kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej;
- pietruszka – podstawa polskich zup, sałatek, gulaszy i ładna dekoracja;
- szczypiorek – doskonały do jajek, ziemniaków, sałatek czy kanapek.
Zioła najlepiej dopasować do tego, jakie dania przyrządza się na co dzień. Wszystkie będą wyglądać ładnie, więc ważne, aby były przede wszystkim użyteczne.
Świeże zioła – zalety uprawy ziół w domu
Świeże zioła mają znacznie intensywniejszy smak i aromat niż suszone, co poprawia smak przyrządzanych potraw i pozwala na różnorodne eksperymenty w kuchni. Liście zerwane tuż przed użyciem to gwarancja świeżości, a także dostarczenia mnóstwa witamin, minerałów i antyoksydantów do organizmu.
Uprawa własnego ziołowego ogródka redukuje ilość plastikowych odpadów, które towarzyszą zakupom roślin w sklepach. Stanowi to idealnie rozwiązanie dla wszystkich, którym bliski los planety. To także sposób na oszczędność, ponieważ świeże sadzonki są tańsze w utrzymaniu w porównaniu z nieustannym kupowaniem saszetek z przyprawami.
Ogród na parapecie to doskonała forma dekoracji wnętrza, idealna dla osób, które uważają, że nie mają ręki do roślin. Zioła nie wymagają skomplikowanej uprawy, a wprowadzają przytulny klimat do każdej kuchni. Uprawiając rośliny samodzielnie, ma się pełną kontrolę nad tym, co trafia do gleby. To pozwala unikać szkodliwych chemikaliów i troszczyć się o zdrowie własne oraz bliskich.
Jak dbać o zioła w kuchni? Wybór doniczek i wskazówki
Aby stworzyć swój ogródek w kuchni, należy najpierw wybrać i kupić konkretne rośliny, a następnie każdą z nich umieścić w osłonce na doniczkę. Osłonki powinny być nieco większe od doniczek, ale na tyle, by nie nachodziły zbyt mocno na listki ziół. W dolnej części doniczek muszą znajdować się otwory pozwalające na odpływ nadmiaru wody.
Ustawienie ziół należy dopasować do preferencji wybranych roślin. Większość z nich, w tym pietruszka, bazylia czy kolendra, uwielbiają słońce, dlatego warto postawić je na parapecie. Niektóre, m.in. mięta, zdecydowanie wolą półcień, dlatego lepiej odnajdą się na blacie kuchennym lub zawieszone na ścianie pomiędzy górnym a dolnym rzędem szafek.
Kluczowe w utrzymaniu ziół w dobrej kondycji jest regularne podlewanie. Żadna roślina nie rozwinie się dobrze w zbyt suchej glebie. Należy dbać o to, by ziemia cały czas była wilgotna, ale na tyle, by nie przesadzić. Doniczka nie może pływać w wodzie. Powinno się używać przefiltrowanej wody w temperaturze pokojowej.
Domowa uprawa ziół wymaga co jakiś czas przycinania listków, aby rośliny mogły bujnie rosnąć. To jednak naturalne, kiedy wykorzystuje się aromatyczne pędy do gotowania. Poleca się wdrożenie do pielęgnacji naturalnych nawozów dostępnych w sklepach ogrodniczych. W każdym z nich znajdują się liczne mieszanki przeznaczone właśnie do bazylii, mięty, szczypiorku czy pietruszki.
Warto założyć domowy zielnik, by cieszyć się ziołami przez cały rok i efektownie przyozdobić kuchenny parapet. Możesz czas wybrać swoje sadzonki?