Lawenda. Poznaj jej właściwości, zastosowanie i sposób uprawy

Lawenda to aromatyczna roślina ogrodowa, charakteryzująca się pięknymi, fioletowymi kwiatami. Oprócz walorów estetycznych, posiada liczne właściwości. Sprawdź sposób jej uprawy oraz zastosowanie!

Depositphotos 18522465 s 2019

Zastosowanie lawendy

Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jest także powszechna w naszym kraju. Posiada wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jej działanie uspokajające sprzyja wyciszeniu i relaksowi. Odpręża i łagodzi napięcie mięśni, dlatego bardzo często zaleca się dodawanie olejku lawendowego do kąpieli. Lawenda działa też pozytywnie na układ pokarmowy: poprawia trawienie, usprawnia przemianę materii oraz niweluje różne dolegliwości, w tym bóle brzucha czy wzdęcia. Ze względu na swój intensywny aromat, używana jest także w kuchni jako przyprawa. Doskonale podkreśla smak mięsa, w tym dziczyzny. Z kolei suszone kwiaty lawendy świetnie nadają się do dekorowania deserów.

Jak uprawiać lawendę?

Lawenda kwitnie w okresie letnim (od maja do września). Nie ma dużych wymagań. Najlepiej jednak rośnie na nasłonecznionych stanowiskach, w glebie zasadowej. Warto pamiętać, że gliniasta ziemia nie jest korzystna dla lawendy. Dlatego warto ją przekopać i dodać do niej odrobinę piasku. Roślina ta źle znosi niskie temperatury, dlatego, gdy zrobi się chłodniej, należy ją okryć.

Leave a Reply