
Praktyczne akcesoria na wycieczki i wakacyjne wyprawy

Przenośna lodówka, fot. Galicja
Dawniej przed całodzienną pracą w polu trzymano gotowe potrawy w piecu chlebowym, by były długo ciepłe. Aby zabezpieczyć żywność przed wysoką temperaturą umieszczano ją w drewnianych wiadrach w potoku lub w studni. Do konserwowania mięsa wykorzystywano pokrzywy – obłożone nimi i zawinięte w lnianą szmatkę dłużej było przydatne do spożycia. Dziś zmienił się nasz styl życia tak bardzo, że słoneczna aura kojarzy się raczej z okazją do wypoczynku niż z ciężką pracą. Wiosną i latem wykorzystujemy każdą chwilę na relaks i pobyt na świeżym powietrzu. Wyjeżdżamy w plener, wędrujemy po górach, robimy wyprawy rowerowe albo po prostu wylegujemy się na plaży. Zabranie niezbędnego ekwipunku jest istotne przy organizowaniu wszelkich wycieczek. Warto na taki wypad zaopatrzyć się w odpowiednią ilość napojów i jedzenia. Nieodzowne w takich sytuacjach okazują się przenośne lodówki i torby termoizolacyjne. W asortymencie Galicji dostępne są obie grupy produktów – zestaw obowiązkowy dla każdego współczesnego wędrownika i wielbiciela pikników.
Lodówki to doskonały wynalazek dla podróżujących samochodem. Działają na zasadzie termosu nieprzepuszczającego ciepła z zewnątrz, zbudowanego z podwójnej warstwy plastiku wypełnionego pianką. Mają formę skrzynki z uchwytem do wygodnego przenoszenia ze szczelną pokrywą. Aby spełniały swoją rolę, należy w ich wnętrzu umieścić specjalny zamrożony wkład chłodzący. Dzięki niemu niska temperatura utrzyma się nawet kilkanaście godzin. Warto mieć je w bagażniku przed wyruszeniem na poszukiwanie wakacyjnych przygód.

Przenośna lodówka, fot. Galicja
Wycieczka rowerowa albo piknik w plenerze? Dobrym rozwiązaniem będzie zabranie torby termoizolacyjnej – jest znacznie lżejsza niż lodówka i można ją nosić na ramieniu jak torebkę. Materiał, z którego jest wykonana, izoluje umieszczone w niej produkty od temperatury z zewnątrz. Dlatego w ciepłe dni będzie świetnym sposobem na zachowanie świeżości jedzenia i utrzymanie niskiej temperatury napojów, zaś w chłodniejsze – idealnym miejscem do przechowania ciepłego posiłku. Torba działa przez kilka godzin, najlepiej, gdy jest dobrze wypełniona, wtedy bowiem produkty podtrzymują wzajemnie swoją temperaturę. Jeśli chcemy przedłużyć czas chłodzenia, możemy włożyć do niej na przykład butelkę albo woreczek z zamrożoną wodą. Pamiętać trzeba, że torba sama nie podgrzewa ani nie chłodzi, jej zadaniem jest utrzymanie jak najdłużej temperatury umieszczonych w niej produktów.

Torba termoizolacyjna, fot. Galicja
W ofercie Galicji znajdziemy termoizolacyjne akcesoria o dobrym designie, w soczystych, apetycznych barwach – niebieskie i limonkowe lodówki oraz czerwone lub jasnozielone torby. Jako że lodówki, z racji swoich właściwości termicznych, wykorzystuje się zwykle w dłuższej podróży, proponowane są one w kilku rozmiarach pozwalających na spakowanie odpowiedniej do potrzeb – nawet całkiem sporej – ilości jedzenia. Mogą mieć pojemność 10 litrów, 20 litrów, a największa pomieści aż 24 litry. Torby zostały wyposażone w poręczne długie ucha, dzięki czemu bez trudu można nosić je ze sobą. Ich uniwersalny, sportowy fason i intensywna kolorystyka sprawiają, że nie różnią się wcale od zwykłych letnich toreb. Będą wyglądały równie dobrze w otoczeniu zielonej łąki, jaki i nadmorskiego pejzażu.
Niezależnie od tego, czy odpoczywamy na łonie przyrody, czy musimy popracować na świeżym powietrzu, mamy teraz możliwość korzystania z nowoczesnych form przechowywania żywności.