Projekt kuchni: zasada trójkąta roboczego

Kuchnia jest tą częścią domu, w której oprócz estetyki kluczowa jest funkcjonalność. Chcemy, aby wszystkie prace w niej przebiegały szybko i sprawnie. Projektanci z sieci salonów Max Kuchnie zwracają uwagę na praktyczną zasadę trójkąta roboczego. Jej zastosowanie usprawnia gotowanie, jak również sprzyja oszczędności energii.

Trójkąt roboczy wyznaczają najważniejsze sprzęty w kuchni – lodówka, kuchenka (płyta grzewcza) i zlewozmywak. Ergonomiczne usytuowanie ich względem siebie powinno układać się w trójkąt. Takie umiejscowienie sprzętów AGD zapewni wystarczającą ilość miejsca podczas gotowania oraz sprawi, że wszystkie niezbędne produkty i akcesoria będą w zasięgu ręki. Specjaliści z Max Kuchnie polecają, aby lodówkę i zlewozmywak oddalić od siebie na odległość od 120 do 210 cm, taką samą przestrzeń trzeba zachować pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką (minimum 90 cm przy bardzo małych pomieszczeniach). Z kolei najdalej od siebie powinny być ustawione lodówka i kuchenka – optymalną odległością jest w tym przypadku od 120 do nawet 270 cm. Maksymalne oddalenie lodówki od źródeł ciepła sprzyja oszczędności energii i sprawnemu działaniu obu sprzętów. O tym powinniśmy pamiętać także w niewielkich pomieszczeniach czy aneksach kuchennych zorganizowanych w jednej linii.

Dobrze zaprojektowana kuchnia ogranicza wysiłek podczas gotowania i pozwala zaoszczędzić czas. Dlatego w czasie planowania remontu, oprócz wybrania stylistyki i kolorów zabudowy, warto skorzystać z wiedzy i doświadczenia profesjonalistów.

Aranżacja kuchni – zdjęcia

Projekt kuchni zasada trojkata roboczego 1

fot. Max Kuchnie

Projekt kuchni zasada trojkata roboczego 2

fot. Max Kuchnie

Projekt kuchni zasada trojkata roboczego 3

fot. Max Kuchnie

Projekt kuchni zasada trojkata roboczego 4

fot. Max Kuchnie

Projekt kuchni zasada trojkata roboczego 5

fot. Max Kuchnie

Leave a Reply