… to pytanie, które z pewnością nurtuje każdą Panią Domu. Jak poradzić sobie z rdzą na akcesoriach kuchennych, takich jak: blachy i foremki do ciasta czy noże? Oto nasze wskazówki!
Sól kuchenna i kwasek cytrynowy
To mieszanka, która doskonale radzi sobie z uporczywą rdzą! Połącz oba te składniki z niewielką ilością wody, aż powstanie gęsta zawiesina. Następnie nałóż ją na zardzewiałą powierzchnię i zostaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu, dokładnie wyszoruj naczynie bądź akcesoria kuchenne ostrą stroną gąbki, opłucz i osusz.
Soda oczyszczona, cola i cebula z cukrem pudrem
To kolejne, sprawdzone sposoby na rdzę. Zanurz zardzewiały przedmiot w coli na kilka minut, a następnie dokładnie go umyj. Możesz także natrzeć zardzewiałe akcesoria kuchenne posypaną cukrem pudrem połówkę cebuli i umyj je. Będą lśnić jak nowe!
Jak zabezpieczyć akcesoria kuchenne przed rdzą?
Należy pokryć je cieniutką warstwą tłuszczu. Zrób to przed pierwszym użyciem danego naczynia bądź przedmiotu i po każdym kolejnym zastosowaniu. Użyj w tym celu słoniny. Posmaruj nią dany przedmiot, pozostaw na kilka chwil, a następnie przetrzyj nasmarowaną powierzchnię ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.