Kolorowe foremki i maty do pieczenia

Wiosna to czas odnowy, budzącej się do życia natury, której my również jesteśmy częścią. Nareszcie pojawiają się żywe kolory: zielona trawa, młode listki na krzewach i drzewach,  żółte żonkile, fioletowe krokusy, czerwono-żółte pierwiosnki, różowe stokrotki… Kolorowy zawrót głowy, aż ma się ochotę wnieść te barwy do kuchni.

Jednym z pomysłów na ożywienie takiego wnętrza jest wzbogacenie kuchennych akcesoriów o funkcjonalne i estetyczne silikonowe drobiazgi.  Można zacząć od pomarańczowej lub zielonej maty do pieczenia – idealnego zamiennika papieru do pieczenia, która również z powodzeniem zastąpi stolnicę. Ciasto nie przywiera do podłoża i wyjątkowo łatwo się wyrabia, nie chłonie zapachów, nie nasiąka płynami. Naniesiona na powierzchni maty skala pomiarowa pozwala na odmierzanie właściwej ilości ciasta, co między innymi świetnie się sprawdza przy wałkowaniu. A poza tym nie wymaga natłuszczania, po użyciu łatwo ją wyczyścić. Jest także bardzo wygodna w przechowywaniu, bo można ją składać i zwijać, a więc bez problemu zmieści się w naszym bagażu, na wypadek gdybyśmy chcieli np. zabrać ją ze sobą na świąteczny wyjazd do rodziny.

Galicja Mata silik do pieczenia

Mata do pieczenia fot. Galicja

Ale wracajmy do wielkanocnych wypieków, bo święta bez bab, babeczek, mazurków i innych łakoci wydają się niepełne. I choć na co dzień pędzimy, nie zawsze mając czas dla swoich najbliższych, to właśnie podczas tych wyjątkowych dni mamy okazję choć trochę zwolnić tempo … i stworzyć odpowiednią przestrzeń na spotkanie przy świątecznym stole.

Galicja FORMA SILIK DO PIECZ BABKA 21cm

Forma silikonowa do pieczenia babek fot. Galicja

Blaszane o nieprzywieralnej powierzchni lub kolorowe foremki silikonowe w różnych kształtach i wielkościach dobrze się nadadzą zarówno do tradycyjnych wypieków według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie – jak słynna „Baba rumowa” wymyślona przez cukiernika króla Stanisława Leszczyńskiego; jak i pysznych muffinek, zdobnych cupcake’ów lubianych zwłaszcza przez najmłodszych łakomczuchów.

Galicja Foremki silikonowe do pieczenia 2

Foremki silikonowe do pieczenia fot. Galicja

Silikonowa forma mieści 6 muffinek, a pieczenie w niej obywa się bez tłuszczu czy specjalnych papierków, ponieważ dzięki właściwości silikonu upieczone ciasto nie przywiera do ścianek naczynia. To jedna z zalet tych form do pieczenia, wyjątkowo praktycznych w użytkowaniu. Są odporne na temperaturę od -60°C do +260°C i nadają się do każdego typu piekarnika, kuchenki mikrofalowej, lodówki, zamrażarki i zmywarki. Co ważne, formy te nie pochłaniają zapachów i są bezpieczne – silikon wyprodukowany jest zgodnie z europejskimi normami. Doskonale nadaje się do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków.

Galicja FORMA NIEPRZ DO MUFFINEK SILVER

Forma do muffinek fot. Galicja

Oczywiście, Wielkanoc to także wielkie gotowanie i smażenie. Zgodnie z polską tradycją, po czasie postu stoły zawsze uginały się pod ciężarem przeróżnych smakołyków. Dzisiaj, gdy jesteśmy bardziej „eko”, zwracamy uwagę na ilość i jakość potraw, a więc także na sposób przygotowywania. Dlatego naczynia z powłoką ceramiczną są bardzo na miejscu i czasie. Posiłki przygotowywane w nich mają o wiele wyrazistszy smak i aromat, zachowują więcej minerałów i witamin, są bardziej soczyste, a ilość używanego do ich przyrządzania tłuszczu można wyraźnie ograniczyć. Skraca się również czas przygotowywania posiłków, dzięki idealnemu przewodzeniu i równomiernemu rozprowadzaniu ciepła w tych naczyniach. I znów te wiosenne kolory, wystarczy tylko popatrzeć – pomarańczowe garnki, zielone patelnie…

W takiej wesołej, wielobarwnej kuchni dziadkowie, rodzice i dzieci mogą wzajemnie ofiarować sobie to, co potrafią robić najlepiej, a także dzielić się doświadczeniami kulinarnymi, sięgającymi niejednokrotnie czasów, które już dawno minęły. I co niezwykle istotne – wspólne przedświąteczne gotowanie i pieczenie na pewno zacieśni międzypokoleniowe więzi, podkreślając tym samym rodzinny wymiar Wielkanocy.

Leave a Reply