Któż z nas nie dodaje czosnku do potraw? Zawierają go sałatki, dania mięsne i warzywne oraz rozmaite sosy. A gdy jesteśmy przeziębieni pijemy często gorące mleko z czosnkiem i miodem.
Ta pochodząca z Azji roślina gości na naszych stołach od wieków. Literatura fachowa opisuje wiele leczniczych właściwości czosnku, uważanego przede wszystkim za jeden z najmocniejszych naturalnych antybiotyków, niszczący szkodliwe dla organizmu bakterie, wirusy i grzyby. Obniża on także poziom „złego” cholesterolu, stężenie cukru i wysokie ciśnienie krwi.
Posiada jednak niezwykle intensywny zapach i zapewne z tego powodu niektórzy z nas unikają jakiegokolwiek kontaktu z czosnkiem, pozostali natomiast, borykają się z uciążliwą wonią, która po jego obraniu pozostaje na skórze dłoni.
Doskonałym rozwiązaniem tego kłopotliwego problemu będzie używanie prostego w obsłudze, niezwykle funkcjonalnego silikonowego obieraka. Pozwala on nie tylko na uniknięcie nieprzyjemnego zapachu, ale również na staranne i szybkie obranie czosnku. Wystarczy obciąć nożem końcówki i włożyć go do obieraka, następnie rolować w dłoniach i po krótkiej chwili wycisnąć obrany ząbek na zewnątrz. Obierak silikonowy bardzo łatwo utrzymać czystości – po użyciu wywijamy go na lewą stronę i myjemy.
Akcesoria kuchenne poza swoimi praktycznymi właściwościami dekorują naszą kuchnię, czynią ją bardziej barwną, wprowadzając tym samym radosny nastrój do wnętrza. Zapewne dlatego obieraki do czosnku dostępne są w kilku atrakcyjnych kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym i czerwonym.