W czym kisić ogórki?

Lato to czas przygotowywania przetworów na zimę. To także idealny moment, aby ukisić ogórki. Słoiki z ogórkami pięknie ozdobią nasze spiżarnie, a ich smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa, spędzanego u babci. Sprawdź, w czym kisić ogórki i zainspiruj się!

Depositphotos 81666548 s 2019

Szklany słoik

… to chyba najczęściej wybierane naczynie do kiszenia ogórków. Pamiętaj, aby miało ono dobrze dopasowaną pokrywkę.

 

Słój z silikonowym wieczkiem

… to przezroczyste naczynie, które pozwala nam obserwować proces kiszenia ogórków. Posiada specjalny zawór, który zmniejsza ciśnienie, powstające podczas fermentacji. Dzięki temu do wnętrza naczynia nie dostaje się powietrze, a proces fermentacji przebiega pomyślnie. Zazwyczaj ma ono spore rozmiary, dzięki czemu możemy ukisić dużą ilość ogórków.

Kamionkowa beczka 

… to naczynie, które idealnie sprawdzi się podczas kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ ma specjalnie wyprofilowany kołnierz hermetyczny, który odcina dostęp powietrza, co umożliwia długotrwałe przechowywanie żywności. Co ciekawe, w naczyniu tym możemy także przygotować zakwas bądź zapeklować mięso.

Gliniany dzbanek

… to kolejne naczynie, które doskonale sprawdzi się podczas kiszenia ogórków. Idealnie prezentuje się we wnętrzu kuchni i nawiązuje do staropolskich obyczajów.

Depositphotos 319344696 s 2019

Leave a Reply