Lato to czas przygotowywania przetworów na zimę. To także idealny moment, aby ukisić ogórki. Słoiki z ogórkami pięknie ozdobią nasze spiżarnie, a ich smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa, spędzanego u babci. Sprawdź, w czym kisić ogórki i zainspiruj się!
Szklany słoik
… to chyba najczęściej wybierane naczynie do kiszenia ogórków. Pamiętaj, aby miało ono dobrze dopasowaną pokrywkę.
Słój z silikonowym wieczkiem
… to przezroczyste naczynie, które pozwala nam obserwować proces kiszenia ogórków. Posiada specjalny zawór, który zmniejsza ciśnienie, powstające podczas fermentacji. Dzięki temu do wnętrza naczynia nie dostaje się powietrze, a proces fermentacji przebiega pomyślnie. Zazwyczaj ma ono spore rozmiary, dzięki czemu możemy ukisić dużą ilość ogórków.
Kamionkowa beczka
… to naczynie, które idealnie sprawdzi się podczas kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ ma specjalnie wyprofilowany kołnierz hermetyczny, który odcina dostęp powietrza, co umożliwia długotrwałe przechowywanie żywności. Co ciekawe, w naczyniu tym możemy także przygotować zakwas bądź zapeklować mięso.
Gliniany dzbanek
… to kolejne naczynie, które doskonale sprawdzi się podczas kiszenia ogórków. Idealnie prezentuje się we wnętrzu kuchni i nawiązuje do staropolskich obyczajów.