
Kolory i smaki letnich owoców potrafią skusić każdego. Kraina letniej obfitości przenosi się z ogrodów i straganów do naszych domów. Spiżarnie wypełniają się słoikami z konfiturą i dżemem, butelkami pełnymi soków, nalewek i likierów. Domowa produkcja zapasów witamin na zimę była niegdyś koniecznością. Ale i dziś, kiedy już prawie wszystko można znaleźć na sklepowych półkach, z nieukrywaną przyjemnością poświęcamy czas na ich przygotowanie. Bo jak tu odmówić sobie rozkoszy smaku, aromatów i satysfakcji z widoku opisanych własnoręcznie słoików? Zwłaszcza, że dzięki dostępnym na rynku urządzeniom okazuje się, że robienie przetworów wcale nie jest taką trudną sztuką.

fot. Galicja
By nie popsuć dobrego wrażenia z degustowania konfitury, dżemu czy kompotu natykając się w nich na pestkę, zadbajmy o staranne wydrylowanie wiśni i czereśni. Przyda się do tego prosta w obsłudze drylownica taka, jaką znajdziemy na przykład w ofercie firmy Galicja, z pojemnikiem na pestki, wytłaczająca odpestkowane już owoce prosto do naczynia, przez co unikniemy rozpryskiwania się soku po całej kuchni. Ponadto ma miłe dla oka kolory i ciekawy design. To istotne, bo przecież barwne owoce w połączeniu z soczystymi kolorami naczyń i przyborów kuchennych mogą tworzyć prawdziwie malarskie sceny.

fot. Galicja
Akcesoria z serii Fresh Color sprawdzą się przy mieszaniu, wyciskaniu i kosztowaniu smakołyków. Gdy w grę wchodzi bardzo wysoka temperatura podstawą udanej pracy jest bezpieczeństwo. Przydadzą się więc silikonowe łapki, przybory i garnki z nienagrzewającymi się uchwytami. Zwolennicy babcinych przepisów mogą pokusić się o wyciskanie soku przez bawełnianą lub lnianą ściereczkę. Praktyczniej jednak będzie skorzystać z sokownika, w którym sok uwalnia się w naturalny sposób, pod wpływem pary wodnej. Co najważniejsze – bez konieczności używania sztucznych konserwantów.

fot. Galicja
Z tego też względu godny polecenia jest sokownik z oferty Galicji, zrobiony ze stali nierdzewnej. Do najwyższego garnka wsypujemy umyte, oczyszczone z ogonków i szypułek owoce. Im dojrzalsze, tym więcej otrzymamy aromatycznego soku, nawet bez dodatkowego słodzenia. Do najniższego garnka wlewamy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Po jakimś czasie z wężyka w środkowym pojemniku zacznie spływać gorący sok. Jeśli naturalna słodycz owoców jest niewystarczająca, można dodać alkohol cukrowy – ksylitol, otrzymamy wtedy soki ekologiczne i zdrowe. Wypełnione nim słoiki i butelki zamykamy i pasteryzujemy, podgrzewając je w garnku z wodą lub w piekarniku. Pamiętajmy przy tym o odseparowaniu szkła od dna i innych słoików i butelek, by zapobiec jego pękaniu.

fot. Galicja
Dobrodziejstwa natury w przetworach zyskały miano wspomnień lata zamkniętych w słoikach. Nie tylko dlatego, że są takie kolorowe, zdrowe i smaczne. Robienie przetworów wnosi do domu tyle radości, że nawet w środku lata tworzy się w nim atmosfera świątecznej krzątaniny, dlatego warto wzbogacić codzienność o te praktyczne i przyjemne działania, w których uczestniczyć mogą wszyscy członkowie naszej rodziny.