W Boże Narodzenie i Nowy Rok chętnie spędzamy wolne chwile na biesiadowaniu w gronie najbliższych. Obok tradycyjnych potraw w naszym menu nie może zabraknąć słodkich smakołyków. Wykwintne, pyszne ciasta, torty i ciasteczka wymagają odpowiedniej oprawy i to zarówno wtedy gdy znajdują się już na stołach, jak i wcześniej – na etapie przygotowania.
Funkcjonalne akcesoria, które pomagają w pieczeniu tych specjałów, sprawdzają się nie tylko podczas świąt i ważnych uroczystości. Są z nami zawsze, ilekroć mamy ochotę na wyśmienity dodatek do kawy czy herbaty. Dlatego dobrze jest od czasu do czasu przejrzeć kuchenny warsztat i upewnić się, że niczego w nim nie brakuje. Może warto uzupełnić go o nowoczesne elementy, znacznie ułatwiające pracę lub też po prostu wymienić niektóre z nich. Nadchodzące Święta są idealną okazją do takiego przeglądu. Nowe naczynia i gadżety do pieczenia, jakie pojawią się w naszych kuchniach, będą nam służyły przez kolejny rok.
Kuchenny warsztat
Co powinno znaleźć się w warsztacie domowego cukiernika? Na pewno formy do pieczenia, które poza takimi akcesoriami jak przesiewacz do mąki, waga kuchenna, wałek i mata silikonowa są jego najważniejszą częścią. To właśnie one nadają niepowtarzalny wygląd wszystkim wypiekom. Z bogatej oferty rynkowej możemy wybrać formy aluminiowe, pokryte powłoką ceramiczną, szklane, silikonowe czy wreszcie bardzo praktyczne wykonane ze stali – blachy z powłoką nieprzywieralną. Okrągłe, kwadratowe, prostokątne, wysokie, niskie, na małe muffinki i wielkie baby. Formy o różnorodnych kształtach i wzorach pomogą wykreować smaczne i pięknie udekorowane specjały, które dzięki nim staną się znakomitą ozdobą świątecznego stołu, a później będą umilać spotkania towarzyskie, lub samotne wieczory przy ulubionej lekturze bądź ciekawym filmie.
Pieczenie z pomysłem
Świetną propozycją dla domowego cukiernika jest kolekcja blach nieprzywieralnych Silver marki Galicja. Znajdziemy w niej formy na tartę, muffinki typu standard, kwiatek i babka, tortownice: kwadratową, prostokątną oraz okrągłe zaopatrzone w praktyczne klamry pozwalające na łatwe wyjmowanie wypieków, a także podłużne blachy o różnych wielkościach i babkę z tuleją, słowem wszystko, czego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Ta bogata kolekcja umożliwi nam przygotowanie zarówno pysznych słodkości jak też wspaniałych dodatków do kolacji – pasztetów lub tart z warzywami, serem bądź mięsem. Na przyjęcie dla najmłodszych najlepsze będą na pewno wypełnione nadzieniem czekoladowym i kolorowo ozdobione babeczki – muffinki, natomiast urodziny uświetnią wyśmienite torty, udekorowane wielobarwnymi wzorami i napisem przypominającym o obchodzonej rocznicy. Święta i niedziele osłodzą ciasta i ciasteczka przygotowane w blachach podłużnych, znajdą się wśród nich tradycyjne makowce i serniki, szarlotki doskonałe o każdej porze roku, pierniki pełne bakalii czy ciasta biszkoptowe. Wszystko zależy od inwencji twórcy i gustu domowników.
Wykonane z najwyższej jakości stali i pokryte nieprzywieralną powłoką zapewniają komfort pracy. Do głównych zalet powłoki należy zwiększona odporność na przyklejanie się ciasta, które bez problemu wyjmiemy z formy. W blachach możemy piec z niewielką ilością tłuszczu. Są one także niezwykle trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia. Dodatkowo łatwo i szybko je umyjemy, co znacznie ułatwi nam pracę przy przygotowaniu wypieków.
Dzięki funkcjonalnej rodzinie blach Silver powstaną smaczne ciasta i ciasteczka o różnych kształtach, doskonałe na każdą okazję – na co dzień i od święta. Kolekcja będzie nie tylko znakomitym uzupełnieniem naszego warsztatu cukierniczego, ale także jego estetyczną ozdobą.
Biały Miś – sernik, nie tylko na Święta
/na małą blachę np.
20 dkg zmielonego białego sera
40 dkg mąki pszennej
3 jajka
15 dkg cukru pudru
1 torebka proszku do pieczenia
20 dkg margaryny
½ szklanki gęstej śmietany
sól
1 kieliszek rumu lub brandy
garść mieszanych bakalii
cukier puder do posypiania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Margarynę stopić i ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dalej ucierać, dodając po łyżce mąkę z dodatkami, śmietanę, ser oraz stopiony tłuszcz i alkohol. Bakalie obtoczyć w łyżce mąki i delikatnie połączyć z ciastem. Formę natłuścić i wysypać tartą bulką, delikatnie przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem.*
* Małgorzata Caprari, Kuchnia Polska 1500 przepisów, Warszawa 2006, str. 406
Blachy Silver marki Galicja