Co należy jeść podczas upałów?

Nie tylko napoje, ale również posiłki sprawiają, że organizm nie będzie przegrzewał się podczas upałów. Przedstawiamy kilka produktów, które pomogą Ci się schłodzić w te upalne dni…

obrazek23

Warzywa i białko

Latem warzywa hodowane w Polsce, mają największą dawkę witamin i soli mineralnych. Jedzmy ogórki, cukinie, pomidory, kapustę, brokuły, jarmuż i seler. Aby posiłek był jednocześnie pełnowartościowy i sycący, potrzebne jest w nim białko, np. w postaci chudych gatunków mięs, dobrej jakości ryb czy w wersji wegetariańskiej – z dodatkiem tofu lub warzyw strączkowych.

Nabiał

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko czy jogurt są nie tylko źródłem białka i świetnie gaszą pragnienie, ale mają również właściwości ochładzające. Możemy je pić samodzielnie i w formie koktajli ze zmiksowanymi owocami, pestkami i orzechami. Na ich bazie można też przyrządzić chłodnik zamiast gorącej zupy.

Soczyste owoce

Truskawki, morele, brzoskwinie, borówki, winogrona, jabłka, gruszki, arbuzy, czereśnie – te wszystkie owoce gaszą pragnienie i orzeźwiają. Jednak na upały idealne są też owoce cytrusowe (np. cytryny, limonki, grejpfruty), które chłodzą i dostarczają witaminę C. Dodawajmy je do wody, dzięki temu wzbogacimy jej smak.

Depositphotos 73568585 s 2019

Leave a Reply