Jak przetrwać upały w domu?

Utrzymująca się przez dłuższy czas temperatura powyżej 30 stopni, która cieszy urlopowiczów,  dla mieszkańców miast staje się przekleństwem. Słońce wdziera się przez okna i nagrzewa mury zewnętrzne, co sprawia, że mieszkanie szybko zaczyna przypominać piekarnik.  Rolety w oknach i elektryczne wiatraki to nie jedyny sposób walki z rosnącą temperaturą w pomieszczeniach. Pomogą w tym także urządzenia AGD. 

Lodówka na pełnych obrotach

Urządzeniem AGD, które cieszy się największą popularnością zwłaszcza latem jest lodówka. To właśnie w niej szukamy ochłody w upalne dni. Latem żywność szybciej się psuje, więc do lodówki wkładamy więcej produktów niż zwykle. Aby jednak zapewnić swobodną cyrkulację powietrza wewnątrz, a tym samym równomierne schładzanie produktów, lodówka nie powinna być zbyt pełna. Urządzenie będzie lepiej chłodzić, jeśli nie będziemy zbyt często zaglądać do środka. Za każdym razem, gdy otwieramy lodówkę, z wnętrza ucieka wychłodzone powietrze, a dostaje się tam ciepło z zewnątrz. Warto zadbać także o ergonomiczne rozłożenie produktów, co pozwoli szybciej znaleźć potrzebny produkt. Jeżeli  mimo wszystko lodówka nie chłodzi wystarczająco dobrze, trzeba zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła.

sprzet agd

fot. Candy

Duża różnica temperatur między wnętrzem zamrażalnika a otoczeniem przyspiesza tworzenie się lodu na ściankach, dlatego właściciele starszych urządzeń muszą pamiętać, by latem lodówkę częściej rozmrażać.

Problem ten rozwiązano w nowoczesnych lodówkach z systemem No Frost, który automatycznie kontroluje temperaturę i nie dopuszcza do powstawania szronu. Chłodziarka czy zamrażarka jest dzięki temu całkowicie bezobsługowa i nie wymaga rozmrażania. Łatwiej jest również utrzymać urządzenie w czystości – tłumaczy Paweł Pierściński, przedstawiciel firmy Candy Polska, producenta urządzeń AGD.

W upalne dni warto także wyłączyć  zbędne urządzenia elektryczne,  gdyż każde z nich wytwarza niepotrzebne ciepło. Z tego też powodu urządzenia AGD typu pralka czy zmywarka najlepiej jest włączyć wieczorem, korzystając np. z funkcji opóźnionego startu. Pamiętajmy także o częstym wietrzeniu pomieszczeń, najlepiej nocą, gdy temperatura na zewnątrz spada.

Sauna w kuchni

Kuchnia jest pomieszczeniem najbardziej narażonym na dodatkowy wzrost temperatury. Kiedy termometr  w mieszkaniu wskazuje 28 stopni Celsjusza, ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę jest przebywanie w pobliżu dodatkowych źródeł ciepła. Dopilnowywanie przyrządzanego na rozgrzanej kuchence obiadu skutecznie zniechęci nawet największych pasjonatów gotowania. W takiej sytuacji można zrezygnować z przyrządzania gorącego obiadu na rzecz zimnych przekąsek, koktajli i sałatek albo podgrzewać posiłki na szybko w mikrofali.

Aby nie mieć problemu z gotowaniem obiadu w porze letniej, warto zastanowić się nad wymianą tradycyjnej kuchenki na nowoczesną płytę indukcyjną.

– Jej powierzchnia nie nagrzewa się, a ciepło wytwarzane jest tylko wewnątrz naczynia do gotowania. To znacznie ogranicza emisję ciepła i niepotrzebne straty energii, w porównaniu z kuchenką gazową czy elektryczną – podpowiada Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Polska.

plyta grzewcza

fot. Candy

Podczas gotowania wzrasta również wilgotność powietrza, unoszą się opary i zapachy, które w wysokiej temperaturze stają się uciążliwe i  szybciej się rozchodzą. Z tego powodu, ważna jest także odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Sposobem na pozbycie się zapachów i oczyszczenie powietrza jest zainwestowanie w dobrej jakości okap kuchenny. Jednak, by  urządzenie pracowało wydajnie, warto pamiętać o systematycznym czyszczeniu metalowego filtra. Mycie filtrów nie jest skomplikowane. Po uprzednim odłączeniu urządzenia z prądu, należy wyjąć filtr i umyć go w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Filtry metalowe można także myć w zmywarce.

Leave a Reply