Jeszcze chwilę temu ciepłe, jasne wieczory jak niewidzialna siła nakazywały wyjść z domu. Lampka schłodzonego wina lepiej smakowała w restauracyjnym ogródku, a wieczorne spacery mogły trwać tak długo, jak mieliśmy na to ochotę. W ciągu najbliższych tygodni pożegnamy letnie rytuały na dobre. By z zachwytem powitać jesienne.
Wraz ze skracającym się dniem opuszcza nas chęć spędzania czasu poza czterema ścianami. Zaczynamy doceniać swoje mieszkanie, dbać o nie, zastanawiać się, co jeszcze może uczynić je atrakcyjniejszym i bardziej przytulnym. Wszyscy podlegamy naturalnym uwarunkowaniom, jakimi rządzi się przyroda. Umykające lato nakazuje rozpocząć prace nad wiciem kokonu, który pozwoli przetrwać jesienno-zimowe chłody i kończące się zbyt szybko dni. Przestawiamy się też na inne uniesienia kulinarne.
Z czym kojarzy się jesień w domu? Na pewno z zapachem domowego ciasta, a cóż lepszego jesienią niż aromatyczna szarlotka z orzechami, kruszonką i cynamonową nutą?
Domowe pieczenie będzie tym przyjemniejsze, im więcej osób zaangażuje się w kuchenną aktywność. Łupanie orzechowych skorup (tu przyda się dziadek do orzechów) czy obieranie soczystych jabłek to dwie pracochłonne czynności, które z powodzeniem możemy zlecić spragnionym pysznych wypieków domownikom. Czas spędzony razem przy kuchennym stole może okazać się doskonałą alternatywą dla letnich, spontanicznych wypadów do miasta. Coraz ciemniejsze wieczory łatwiej oswoić, gdy z piekarnika dobiega niezrównany zapach cynamonowej szarlotki.