Ociekarka do naczyń to jedno z podstawowych elementów wyposażenia strefy zmywania. To gdzie ją ustawimy i jaki model wybierzemy, ma wpływ na komfort i ergonomię pracy w kuchni. Jakie rozwiązania mamy do wyboru? Opcji dotyczących strefy zmywania jest więcej niż można przypuszczać.
Sprzątanie po posiłkach, w tym mycie brudnych naczyń, trudno zaliczyć do najprzyjemniejszych zadań w kuchni. Mówiąc wprost – większość z nas zmywania zwyczajnie nie cierpi. Niemniej, nawet gdy gotujemy okazjonalnie i gdy mamy zmywarkę, trudno go uniknąć. Czy można coś zrobić, by uczynić je nieco bardziej znośnym? Owszem. Możemy na przykład odpowiednio zaaranżować i wyposażyć kuchenną strefę zmywania.
Zacznijmy od zlewozmywaka – to on bowiem jest pierwszoplanowym bohaterem tej części kuchennego wnętrza. Zadbajmy, by był odpowiednio usytuowany – powinien znajdować się na wygodnej wysokości, a także być otoczony blatami roboczymi. Tylko wówczas będziemy mogli swobodnie i bezpiecznie odstawić naczynia. To czy znajdzie się na wyspie, pod oknem czy w rogu kuchni ma mniejsze znaczenie. Znacznie ważniejszy jest jego rozmiar – o ile warunki
nam na to pozwolą – wybierzmy możliwie największy model.
Dobierz odpowiednie wyposażenie
Ale to nie wszystko. Projektując lub remontując kuchnię, zadbajmy również o drobniejsze, a jednak nie mniej ważne elementy wyposażenia i akcesoria. Jednym z nich jest zazwyczaj sąsiadująca ze zlewozmywakiem ociekarka do naczyń, bez której trudno sobie wyobrazić zmywanie.
– Pomysłów na ociekarkę do naczyń – a dokładniej na jej formę i umiejscowienie, jest wiele. Niektórzy lubią mieć ją pod ręką – stojącą na blacie lub zawieszoną na relingu – nawet jeśli będzie doskonale widoczna. Inni zdecydowanie wolą ją ukryć przed oczami gości i schować w górnej szafce lub… w szufladzie… – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.
– Także pod względem wzorniczym opcji jest mnóstwo. Do wyboru mamy minimalistyczne modele chromowane i wykonane ze stali nierdzewnej, a także pasujące np. do aranżacji rustykalnej czy skandynawskiej ociekarki bambusowe i drewniane – dodaje.
Jaki rodzaj wybrać?
Do najpopularniejszych typów ociekarek należy zaliczyć te stojące na blacie i przeznaczone do schowania w szafce górnej – jedno lub dwupoziomowe. Obejmują one półki płaskie np. na kubki i szklanki, jak też odpowiednio wyprofilowane na talerze różnych rozmiarów. Ich uzupełnieniem są specjalne pojemniki na sztućce, a także zawieszki na większe kuchenne akcesoria np. chochle.
– Oferta obejmuje również i „mniej standardowe” rozwiązania. Rosnącą popularnością, cieszy się dla przykładu szuflada Multi marki REJS wyposażona w odpowiednio wyprofilowaną ociekarkę z łatwą do wyjęcia i umycia tacką. To propozycja przede wszystkich dla tych, którzy z różnych względów nie przepadają za umiejscowieniem suszarek w szafkach górnych lub też w ogóle takowych nie posiadają, a jednocześnie nie chcą stawiać ociekarki na blacie –
wyjaśnia Damian Rybak.
Wbrew pozorom, również wzornictwo suszarek jest bardziej zróżnicowane niż mogłoby się wydawać. Dobrym przykładem jest kompletnie nowy model PRIMA marki REJS, który wyróżnia się specyficznie wygiętymi, nieco spłaszczonymi profilami na poziomie przeznaczonym na talerze. W odróżnieniu od tradycyjnych modeli, zarówno półki – górna i dolna, jak i wysuwana tacka na wodę wykonane są z eleganckiej stali nierdzewnej, nie zaś z tworzywa sztucznego. PRIMA dostępna jest w 6 szerokościach od 500 do 1000 mm, co pozwala dostosować ją do różnych szafek górnych.