
Poznaj 3 zioła ajurwedyjskie, po które możesz śmiało sięgać – nawet jeśli nie znasz się na medycynie naturalnej. Stosuje się je nie tylko w formie naparów czy kompresów, ale wykorzystuje się także ich walory aromaterapeutyczne. Mimo egzotycznie brzmiących nazw, wszystkie poniższe zioła są łatwo dostępne (m.in. w aptekach i sklepach zielarskich).
Amla
Z wyglądu przypomina agrest. Można ją kupić w formie owoców (w słoiczku), proszku, soku i olejku. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie niestrawności. Stosowana na skórę głowy (np. w formie olejku) wzmaga porost włosów i poprawia ich kondycję.
Kurkuma
To ukochana przyprawa kuchni indyjskiej i jedna z najskuteczniejszych ajurwedyjskich roślin leczniczych. Kurkuma działa antybakteryjnie. Wspomaga układ odpornościowy, trawienie i działanie wątroby. Poprawia pracę serca i naczyń krwionośnych. Najczęściej stosuje się ją w postaci złotego napoju, czyli mleka z kurkumą.
Bazylia azjatycka
Zwana także „tulsi” lub „świętą bazylią”. W postaci naparu sprawdza się jako lek na bóle brzucha, kaszel i zapalenie oskrzeli. Dzięki właściwościom antyhistaminowym, może ograniczać ataki astmatyczne. Jest doskonałym środkiem przeciwgorączkowym i łagodzącym bóle mięśni.