Jajko sadzone, na miękko lub twardo, jajecznica – spożywamy je często, na śniadania i kolacje a czasem także, jako dodatek do obiadu.
Ten wartościowy produkt od lat istniejący w menu naszych przodków, bogaty jest w składniki odżywcze takie jak na przykład witaminy z grupy B, witaminę D i A, dobrze przyswajalne żelazo, lecytynę, a przede wszystkim pełnowartościowe białko. Choć istnieją różne opinie, co do ilości jaj, jaką powinniśmy spożywać to jednak wielu z nas zjada w ulubionej przez siebie postaci nawet kilka sztuk w tygodniu. A przecież jaja wchodzą też w skład makaronów, naleśników, ciast, ciasteczek czy sałatek.
Do przyrządzania jajecznych potraw wykorzystujemy rozmaite akcesoria. Jak wszystkie kuchenne sprzęty powinny być funkcjonalne, wygodne w użyciu i oczywiście atrakcyjne wizualnie. Jednymi z podstawowych akcesoriów używanych w każdej kuchni są patelnie. Smażymy na nich jajecznicę, jajka sadzone oraz popularne naleśniki. Aby przyrządzić te ostatnie warto zaopatrzyć się w specjalne ceramiczne patelnie z niskim brzegiem, które znajdziemy na przykład w kolekcjach kuchennych firmy Galicja. Wykonane z najlepszej jakości materiałów, nie zawierają chemicznych syntetyków, a specjalna konstrukcja dna patelni zapewnia doskonałą przewodność ciepła oraz uzyskanie równomiernej temperatury na całej powierzchni. Gładka, nieprzywieralna powłoka ceramiczna sprawia, że na takich patelniach możemy przygotowywać potrawy używając minimalnej ilości tłuszczu.
Ciekawą propozycją rynkową, zwłaszcza jeśli przyrządzamy posiłek dla kilku osób, są patelnie z czterema miejscami na jajko w wersji sadzonej lub na pyszne racuszki. Dzięki odpowiednim zagłębieniom produkty nabierają takich samych, okrągłych kształtów, przez co doskonale prezentują się na talerzach naszych gości, a nieprzywieralna powłoka zapewnia komfort smażenia. Jeśli natomiast przygotowujemy danie tylko dla siebie, choćby smakowity omlet, możemy wykorzystać wygodne w użyciu, patelnie niewielkich rozmiarów.
Akcesoriami, które nadają jajkom oryginalnych, atrakcyjnych form są specjalne obręcze silikonowe. Na Walentynki możemy podać ukochanej osobie jajko sadzone o rysunku serca, a na imieniny bądź urodziny jajko-kwiat. Takie sympatyczne i zabawne figury na pewno spodobają się naszym pociechom, zwłaszcza, że akcesoria dostępne są w kilku radosnych kolorach: żółtym, zielonym, pomarańczowym i czerwonym. Aby przyrządzić potrawę wystarczy wbić jajka do obręczy umieszczonej na patelni. Co bardzo istotne, obręcz silikonowa nadaje się również do przygotowywania różnego rodzaju placuszków – dyniowych, ziemniaczanych lub na przykład z dodatkiem wybranych owoców. Posiada też wygodną rączkę, która ułatwia umieszczanie i zdejmowanie obręczy z patelni.
Komfortowe w użyciu i funkcjonalne akcesoria do jajek prezentują się doskonale w każdej kuchni. Pośród gustownych sprzętów i mebli wyróżniają się ładnym wzornictwem, barwą, a często także niebanalną formą, sprawiając, że nasze potrawy poza wybornym smakiem nabierają również apetycznego wyglądu.