Ciasto z truskawkami to doskonały deser na lato, idealny na podwieczorek lub spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie tego pysznego wypieku jest łatwe i szybkie, a efekt zachwyci każdego. Jaki deser z truskawkami zrobić? Oto kilka propozycji na pyszności z owocami!
Najlepsze proste ciasto z truskawkami – przepis krok po kroku
Aby przygotować najlepsze ciasto z truskawkami, należy zacząć od listy wszystkich niezbędnych składników. Potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 3 jajka;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 100 g roztopionego masła;
- 1/2 szklanki oleju roślinnego;
- 500 g świeżych truskawek.
W misce należy zmieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. W osobnym naczyniu trzeba ubić jajka z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do niej wlać roztopione masło i olej roślinny, cały czas miksować całość na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawać do niej suche składniki, mieszając na niskich obrotach, aż do ich połączenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone na połówki truskawki, delikatnie wciskając je w masę.
Wstawić deser do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut, aż się zarumieni. Wypiek jest gotowy, gdy przejdzie test suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć go z piecyka i odstawić do ostygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Truskawkowy placek z kruszonką – prosty i pyszny przepis
Kruszonka nadaje wypiekom wyjątkowej chrupkości i dodatkowej słodyczy. Będzie ona doskonałym dopełnieniem każdego ciasta z owocami.
Aby przygotować kruszonkę do posypania deseru z truskawkami lub malinami, należy wymieszać ze sobą mąkę pszenną, cukier i masło w równych proporcjach, aż do powstania charakterystycznych grudek. Po wyłożeniu ciasta do tortownicy i udekorowaniu go owocami należy pokryć je przygotowanym dodatkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jak w poprzednim przepisie.
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem – sprawdzony przepis na pyszny deser
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem to niezawodny przepis na pyszny deser. Do przygotowania go będą potrzebne następujące składniki:
- 225 g mąki pszennej;
- 4 łyżki cukru;
- 2 łyżki cukru wanilinowego;
- 3 jajka;
- 150 g zimnego masła;
- 1 budyń waniliowy.
Należy zacząć od zagniecenia mąki pszennej z masłem, cukrem i jajkami, a następnie wylepienia powstałą masą tortownicy. Ciasto piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Na wystudzony spód z kruchego ciasta wyłożyć budyń waniliowy, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Sernik z truskawkami – najlepszy przepis na truskawkowy wypiek
Sernik z truskawkami to połączenie klasycznego wypieku z owocowym smakiem lata. Do klasycznej masy serowej należy dodać purée truskawkowe, a na jej wierzchu ułożyć świeże owoce. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję.