
Dzisiaj polecamy ciasto uwielbiane przez Wszystkich. Zastanówmy się, jak odpowiemy na pytanie: “Chcesz kawałek ciasta czekoladowego?”, nasza szybka odpowiedź brzmi: “Tak, poproszę”. W tym temacie nic więcej nie trzeba wyjaśniać. Pieczmy więc to cudo.
Składniki:
- 400 g margaryny
- 400g czekolady ciemnej
- 10 żółtek
- 300g cukru
- 10 białek
- 250ml śmietany 36%
- 200g ciemnej czekolady
- 50ml likieru pomarańczowego
Jak przygotować:
Na małym gazie rozpuszczamy 400 g ciemnej czekolady i 400g margaryny. Powoli mieszamy, aż składniki się połączą. Do osobnych misek wbijamy żółtka i białka jajek. Żółtka ucieramy ze 100 gramami cukru. Do białek dodajemy 200 g cukru i ubijamy pianę. Pianę łączymy z żółtkami i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko powoli i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wykładamy na blachę. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Ciasto czekoladowe - nikt mu się nie oprze
Krem czekoladowy:
Zagotowujemy 250 ml śmietany 36%. Dodajemy 200g czekolady. Składniki energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dodajemy likier pomarańczowy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Krem rozsmarowujemy po powierzchni upieczonego ciasta.
Życzymy Smacznego!!!