Ciasto czekoladowe

Dzisiaj polecamy ciasto uwielbiane przez Wszystkich. Zastanówmy się, jak odpowiemy na pytanie: “Chcesz kawałek ciasta czekoladowego?”, nasza szybka odpowiedź brzmi: “Tak, poproszę”. W tym temacie nic więcej nie trzeba wyjaśniać. Pieczmy więc to cudo.

Składniki:

  • 400 g margaryny
  • 400g czekolady ciemnej
  • 10 żółtek
  • 300g cukru
  • 10 białek
  • 250ml śmietany 36%
  • 200g ciemnej czekolady
  • 50ml likieru pomarańczowego

Jak przygotować:

Na małym gazie rozpuszczamy 400 g ciemnej czekolady i 400g margaryny. Powoli mieszamy, aż składniki się połączą. Do osobnych misek wbijamy żółtka i białka jajek. Żółtka ucieramy ze 100 gramami cukru. Do białek dodajemy 200 g cukru i ubijamy pianę. Pianę łączymy z żółtkami i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko powoli i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wykładamy na blachę. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe - nikt mu się nie oprze

Krem czekoladowy:

Zagotowujemy 250 ml śmietany 36%. Dodajemy 200g czekolady. Składniki energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dodajemy likier pomarańczowy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Krem rozsmarowujemy po powierzchni upieczonego ciasta.

Życzymy Smacznego!!!

 

 

Leave a Reply