Zupa z cukinii z grzankami i miętą

Wiosna już na dobre zawitała na naszych podwórkach. Pora zaprosić ją do kuchni. Przedstawiamy przepyszny przepis na zupę z cukinii z grzankami i miętą. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 290986238 s 2019

Składniki:

  • 600 g cukinii,
  • łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1/4 szklanki śmietanki (30%),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/3 szklanki listków mięty,
  • szklanka grzanek.

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem roztop masło z oliwą. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę, smaż ją przez około 3-4 minuty. Zalej wszystko gorącym bulionem. Wrzuć listki mięty (kilka odłóż do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 25 minut pod przykryciem.

Zupę lekko ostudź, a następnie zmiksuj na krem. Na koniec dodaj śmietankę. Rozlej zupę do miseczek. Podawaj z grzankami i udekoruj listkami mięty. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply