Wiosna już na dobre zawitała na naszych podwórkach. Pora zaprosić ją do kuchni. Przedstawiamy przepyszny przepis na zupę z cukinii z grzankami i miętą. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 600 g cukinii,
- łyżka oliwy,
- 2 łyżki masła,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 1/4 szklanki śmietanki (30%),
- sól,
- pieprz,
- 1/3 szklanki listków mięty,
- szklanka grzanek.
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem roztop masło z oliwą. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę, smaż ją przez około 3-4 minuty. Zalej wszystko gorącym bulionem. Wrzuć listki mięty (kilka odłóż do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 25 minut pod przykryciem.
Zupę lekko ostudź, a następnie zmiksuj na krem. Na koniec dodaj śmietankę. Rozlej zupę do miseczek. Podawaj z grzankami i udekoruj listkami mięty. Gotowe!