Urozmaicamy śniadanie dla naszego dziecka

Wakacje dobiegły końca,  nasze dzieci wracają więc do codziennych zajęć,  wymagających zarówno wysiłku fizycznego,  jak i sporej koncentracji.  Możemy wspomóc je poprzez przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania,  po które nasze pociechy z ochotą sięgną między lekcjami. 

Każdemu rodzicowi zależy,  by jego dziecko jadło pełnowartościowe posiłki zarówno w domu,  jak i poza nim.  Często jednak,  zupełnie nieświadomie,  popełniamy drobne błędy w żywieniu naszych pociech,  które mogą skutkować niedoborem cennych witamin i minerałów,  sennością i apatią.

Przygotowując drugie śniadanie najczęściej ograniczamy się do nudnej kanapki z serem lub wędliną,  przynoszonej z powrotem ze szkoły.  Zdarza nam się również z braku czasu i pomysłu wyposażyć dziecko w kilka złotych,  by kupiło coś w szkolnym sklepiku,  mając płonne nadzieje,  że wybierze owoc lub jogurt,  zamiast słodkiej bułki i paczki chipsów.  By uniknąć wyrzutów sumienia,  przedstawiamy poniżej kilka cennych wskazówek i porad,  które pozwolą urozmaicić codzienne menu naszej pociechy i uzupełnić je o podstawowe składniki do prawidłowego rozwoju.

Zdrowe przerwy w szkole

Zdrowe przerwy w szkole

Nie musimy zupełnie rezygnować z poręcznych i łatwych w przygotowaniu kanapek.  Wystarczy zwykłą bułkę pszenną zamienić na tę z pełnoziarnistej mąki i dodać do niej kolorowe warzywa,  twarożek,  czy ukochane przez dzieci masło orzechowe.  Odpowiednia mieszanka ziół i przypraw sprawi,  że znudzona kromka zamieni się w pełnowartościowy posiłek,  który nasze dzieci będą pałaszowały ze smakiem.  Innym rozwiązaniem może być zaopatrzenie dziecka w sałatkę z dodatkiem ulubionych składników – na słodko z owocami,  lub warzywną z kurczakiem,  szynką lub jajkiem.

Na rynku mamy obecnie nieskończoną liczbę niewielkich pojemników ze specjalnymi kieszonkami na sztućce,  dzięki czemu taki lunch będzie wygodny w jedzeniu i przenoszeniu w każdym plecaku.  Popularny serek wiejski również może stać się ulubioną przekąską,  gdy dodamy do niego posiekany szczypiorek lub pokrojonego w kostkę ananasa,  a zamiast wody włożymy do śniadaniówki kartonik mleka czekoladowego i garść winogron lub orzechów.

Gdy zabraknie nam czasu na przygotowanie posiłku,  możemy wspomóc się sprawdzonymi rozwiązaniami w postaci gotowych batoników musli,  czy suszonych plasterków owoców i warzyw (np.  specjalnie przygotowane dla dzieci Chrupsy marki Crispy Natural).  Stanowię one idealną alternatywę dla niezdrowych,  lecz uwielbianych przez najmłodszych chipsów i innych słonych przekąsek.  Komponując odpowiednio zbilansowany posiłek,  nie możemy też zapomnieć o napojach – najlepiej niegazowanej wodzie mineralnej lub mleku w kartoniku.  Powinniśmy unikać słodkich napojów gazowanych,  które dostarczają pustych kalorii i zamiast nawadniać,  wzmagają pragnienie.

Z ostatnich badań wynika,  że aż 21% uczniów w wieku 11-15 lat nie je śniadań w szkole.  Dane są alarmujące,  ponieważ duże przerwy między posiłkami powodują znaczny spadek zawartości glukozy we krwi,  co skutkuje zmęczeniem i obniżoną koncentracją uwagi – tak potrzebną podczas wysiłku.  Przygotowując smaczne śniadanie mamy pewność,  że dostarczamy naszym pociechom potrzebnych składników odżywczych i skutecznie wspomagamy ich rozwój.

One Response

  1. Mamiw3 7 marca 2012

Leave a Reply