Dziś proponujemy coś na słodko. Babka z kremem orzechowym na specjalne okazje w gronie przyjaciół i rodziny. Taką babkę możemy potraktować jako mały trening przed świętami, gdyż ciasto jest bardzo słodkie, ale zdecydowanie warte grzechu. Polecamy!!!
Składniki:
Do ciasta:1
- 12 dag miękkiego masła
- 13 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 16 dag cukru
- 8 dag orzechów laskowych
- 15 dag kremu orzechowego
- 4 łyżki mleka
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy:
- 5 dag gorzkiej czekolady
- 2 dag masła
- 3 dag kremu orzechowego
Jak przygotować:
Masło należy utrzeć na puszystą masę. W procesie ucierania powoli można dodawać cukier, krem orzechowy i żółtka. Kolejny krok to dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao, zmielonych orzechów laskowych i mleka. Mieszamy całość a następnie miksujemy. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać ją do ciasta, następnie delikatnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy olejem i wewnątrz posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. W piecu nagrzanym na 160 stopni pieczemy babkę 20 minut i podwyższamy temperaturę do stopni 175 i pieczemy kolejne 45 minut. Babkę upieczoną i lekko schłodzoną polewamy polewą. Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać wystudzone ciasto.
Życzymy Smacznego!!!