Babka orzechowa

Dziś proponujemy coś na słodko. Babka z kremem orzechowym na specjalne okazje w gronie przyjaciół i rodziny. Taką babkę możemy potraktować jako mały trening przed świętami, gdyż ciasto jest bardzo słodkie, ale zdecydowanie warte grzechu. Polecamy!!!

Składniki:

Do ciasta:1

  • 12 dag miękkiego masła
  • 13 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 16 dag cukru
  • 8 dag orzechów laskowych
  • 15 dag kremu orzechowego
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Babka w polewie czekoladowej

Pyszna babka orzechowa w polewie

Do polewy:

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 dag masła
  • 3 dag kremu orzechowego

Jak przygotować:

Masło należy utrzeć na puszystą masę. W procesie ucierania powoli można dodawać cukier, krem orzechowy i żółtka. Kolejny krok to dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao, zmielonych orzechów laskowych i mleka. Mieszamy całość a następnie miksujemy. Białka należy ubić na sztywną pianę i dodać ją do ciasta, następnie delikatnie mieszamy.

Formę na babkę smarujemy olejem i wewnątrz posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. W piecu nagrzanym na 160 stopni pieczemy babkę 20 minut i podwyższamy temperaturę do stopni 175 i pieczemy kolejne 45 minut. Babkę upieczoną i lekko schłodzoną polewamy polewą. Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać wystudzone ciasto.

 

Życzymy Smacznego!!!

Leave a Reply