Ryba po grecku

Ryba po grecku przyrządzona w sposób polski, a tradycyjna ryba grecka różnią się sposobem przygotowania. W Grecji rybę zalewa się sosem bez smażenia, a naczynie wstawia się na kilka godzin do gorącego pieca po upieczeniu chleba. Polska wersja polega na podsmażeniu ryby w panierce, na oleju. Obie wersje są oczywiście bardzo smaczne, dziś polecamy rybę przyrządzoną w nasz rodzimy sposób!

dreamstimefree 3024383

Smażona ryba

Składniki:

  • 1,5 kg ryby (np. Panga)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1 cytryny
  • sól i cukier do smaku

Jak przygotować:

Jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy je do dużego garnka z dobrze rozgrzanym olejem i dodajemy pół szklanki wody. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i dusimy kolejne 10 minut. Przyprawiamy sokiem z cytryny i łyżeczką mielonej papryki.

Filety smażymy w panierce na małym ogniu, zarumieniamy je. Układamy na półmisku w kolejności warzywa, ryba, warzywa.

Życzymy smacznego!

Leave a Reply