
Ryba po grecku przyrządzona w sposób polski, a tradycyjna ryba grecka różnią się sposobem przygotowania. W Grecji rybę zalewa się sosem bez smażenia, a naczynie wstawia się na kilka godzin do gorącego pieca po upieczeniu chleba. Polska wersja polega na podsmażeniu ryby w panierce, na oleju. Obie wersje są oczywiście bardzo smaczne, dziś polecamy rybę przyrządzoną w nasz rodzimy sposób!

Smażona ryba
Składniki:
- 1,5 kg ryby (np. Panga)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- 3 cebule
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sok z 1 cytryny
- sól i cukier do smaku
Jak przygotować:
Jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy je do dużego garnka z dobrze rozgrzanym olejem i dodajemy pół szklanki wody. Następnie dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i dusimy kolejne 10 minut. Przyprawiamy sokiem z cytryny i łyżeczką mielonej papryki.
Filety smażymy w panierce na małym ogniu, zarumieniamy je. Układamy na półmisku w kolejności warzywa, ryba, warzywa.
Życzymy smacznego!