
Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. Ich głównym składnikiem są ziemniaki – wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia. Dziś proponujemy placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.
Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. Tradycyjny przepis na placki wzbogaciliśmy zaś o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak. Po polaniu placków sosem można posypać je pysznym, świeżym szczypiorkiem.

fot. MSM Mońki
Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
Składniki na placki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki
– ½ pęczka natki pietruszki
– ½ pęczka koperku
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– sól, pieprz do smaku
– olej do smażenia
Składniki na sos:
– 2 średnie cebule
– 2 łyżki oleju
– ¼ szklanki wody
– 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
– pieprz czarny do smaku
– ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego!