Świąteczne pierniczki bez wątpienia przywodzą na myśl Święta Bożego Narodzenia. Mięciutkie, korzenne i aromatyczne… Dodają uroku świątecznej atmosferze. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pierniczki. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 300 g mąki,
- 150 ml miodu,
- 1 jajko,
- 50 g cukru pudru,
- 60 g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków),
- 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
- mąka do podsypywania stolnicy,
- dekoracje do pierników: posypka, lukier, wiórki czekoladowe.
Przygotowanie:
Wyjmij wcześniej z lodówki masło. Musi być miękkie. Następnie posiekaj drobno kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło, cukier puder i miód. Wszystko wymieszaj. Dodaj po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dodaj: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną. Zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta zrób kulkę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto i za pomocą foremek wytnij pierniczki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Piecz przez około 10-12 minut.
Wskazówka! Zanim udekorujemy pierniki, musimy poczekać aż wystygną. W tym czasie możesz przygotować lukier do dekoracji pierniczków.
Przepis na lukier do pierników:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przesiany cukier puder pomieszaj z sokiem z cytryny podgrzewając w rondelku. Cukier będzie się rozpuszczał. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę soku z cytryny. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.
Pierniki dekorujemy lukrem i posypujemy posypką do dekoracji lub wiórkami czekolady. Gotowe pierniki powinny „poleżakować” w szczelnej puszce lub zamkniętym pudełku przez około tydzień, aby zmiękły.