Czas na… świąteczne pierniczki!

Świąteczne pierniczki bez wątpienia przywodzą na myśl Święta Bożego Narodzenia. Mięciutkie, korzenne i aromatyczne… Dodają uroku świątecznej atmosferze. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pierniczki. Sprawdź i zainspiruj się!

qqqqqqqw

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 150 ml miodu,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 60 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub mieszanki kardamonu, anyżu, cynamonu i mielonych goździków),
  • 1 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • mąka do podsypywania stolnicy,
  • dekoracje do pierników: posypka, lukier, wiórki czekoladowe.

Przygotowanie:

Wyjmij wcześniej z lodówki masło. Musi być miękkie. Następnie posiekaj drobno kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj masło, cukier puder i miód. Wszystko wymieszaj. Dodaj po kolei: jajko i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dodaj: przyprawę do pierników, kakao i skórkę kandyzowaną. Zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta zrób kulkę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto i za pomocą foremek wytnij pierniczki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Piecz przez około 10-12 minut.

Wskazówka! Zanim udekorujemy pierniki, musimy poczekać aż wystygną. W tym czasie możesz przygotować lukier do dekoracji pierniczków.

Przepis na lukier do pierników:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przesiany cukier puder pomieszaj z sokiem z cytryny podgrzewając w rondelku. Cukier będzie się rozpuszczał. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodaj trochę soku z cytryny. Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.

Pierniki dekorujemy lukrem i posypujemy posypką do dekoracji lub wiórkami czekolady. Gotowe pierniki powinny „poleżakować” w szczelnej puszce lub zamkniętym pudełku przez około tydzień, aby zmiękły.

Smacznego!

Leave a Reply