Sałatka gyros

Historia gyrosu, potrawy z wieprzowiny, jest bardzo ciekawa. Gyros powstał na terenie Turcji, ale stworzyli go mieszkający tam greccy wychodźcy, którzy spopularyzowali go w całej Europie. Gyros ma również swój odpowiednik w kuchni arabskiej (baranina) i meksykańskiej. Ale wracając do sałatki, polecamy wersję z kurczakiem i przyprawą gyros.

Jakich składników potrzebujemy:

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 por
  • majonez, olej, ketchup
  • przyprawa gyros
Mi%C4%99so gyros

Mięso gyros i sałata - pyszne danie południowe.

Jak przygotować:

Filet kroimy w kostkę i smażymy na oleju, pod koniec dodajemy połowę przyprawy gyros. Na dnie miski układamy mięso, następnie ogórki pokrojone w plasterki, polewamy ketchupem.

Następna warstwa to por – polewamy go majonezem. Później układamy poszatkowaną kapustę, polewamy majonezem i posypujemy resztą przyprawy.

Życzymy Smacznego!!!

Leave a Reply