Historia gyrosu, potrawy z wieprzowiny, jest bardzo ciekawa. Gyros powstał na terenie Turcji, ale stworzyli go mieszkający tam greccy wychodźcy, którzy spopularyzowali go w całej Europie. Gyros ma również swój odpowiednik w kuchni arabskiej (baranina) i meksykańskiej. Ale wracając do sałatki, polecamy wersję z kurczakiem i przyprawą gyros.
Jakich składników potrzebujemy:
- 4 filety z kurczaka
- 5 ogórków konserwowych
- 1 kapusta pekińska
- 1 por
- majonez, olej, ketchup
- przyprawa gyros
Jak przygotować:
Filet kroimy w kostkę i smażymy na oleju, pod koniec dodajemy połowę przyprawy gyros. Na dnie miski układamy mięso, następnie ogórki pokrojone w plasterki, polewamy ketchupem.
Następna warstwa to por – polewamy go majonezem. Później układamy poszatkowaną kapustę, polewamy majonezem i posypujemy resztą przyprawy.
Życzymy Smacznego!!!