Pyszna, delikatna i lekka… Taka właśnie jest babka ucierana. Przedstawiamy prosty przepis na babkę ucieraną. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki:
- 250 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 6 jajek,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oddziel żółtka jaj od białek. Masło utrzyj z połową cukru pudru i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodaj po 1 żółtku (z 5 jaj), ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodaj na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.
Białka z 5 jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Formę na babkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do blaszki. Ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka). Po ostygnięciu, wyjmij je z formy. Pozostałe białko ubij z sokiem z cytryny i pozostałym cukrem pudrem do powstania gęstego, kremowego lukru. Górę ciasta polej przygotowanym lukrem i posyp skórką z pomarańczy. Gotowe!