Zielona bazylia kusi nie tylko aromatycznym zapachem, ale i smakiem. Przedstawiamy szybki i prosty przepis na makaron z zielonym pesto. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem lata!
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 3 garści bazylii (w doniczce),
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 30 g orzeszków piniowych,
- 20 g tartego parmezanu,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią orzeszki piniowe. Podpraż je przez kilka minut, aż się zarumienią. Przełóż orzeszki do wysokiego naczynia, dodaj do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na gęsty sos. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj oliwę z oliwek, a jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej parmezanu i bazylii. Ugotuj makaron al dente i podawaj z sosem.