Jabłko w cieście francuskim!

Możesz w niecałą godzinę sprawić, że mroźny i  nieciekawy wieczór zamieni się w zabawę uwieńczoną pysznym deserem.

Wypróbuj przepis na:
Jabłko w cieście francuskim

Składniki:
Płaty mrożonego ciasta francuskiego*
Gotowe prażone jabłko lub marmolada z jabłek
Cukier trzcinowy „Cukier Królewski”
Cynamon

Dekoracja:
Cukier perlisty „Cukier Królewski”

Sposób wykonania:
Jabłko w cieście francuskim możemy przygotować w formie rogali lub prostokątnych ciastek.
Mrożone ciasto francuskie wyjmujemy z folii, układamy na stole i po rozmrożeniu kroimy każdy płat na kwadraty (jeśli robimy ciastka) lub po przekątnej, aby uzyskać trójkąty na rogale. Nadzienie w postaci prażonego jabłka lub marmolady z jabłek wykładamy tak, aby do brzegu pozostał minimum 1 cm, a następnie posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym „Cukier Królewski” i cynamonem – do smaku. Rogala zwijamy od podstawy trójkąta, a jego czubek moczymy wodą, aby łatwo przykleił się do ciasta. Z kolei, żeby uzyskać ciastko, po wyłożeniu nadzienia na jedną połówkę ciasta, przykrywamy je drugą, delikatnie dociskając brzegi, a na wierzchu robimy niewielkie ukośne nacięcia. Ciastka układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Delikatnie wklepujemy w nie cukier perlisty „Cukier Królewski” i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na maksymalnie 30 minut (długość pieczenia jest zależna od grubości ciasta).

* najpopularniejsze płaty to te o wymiarze 10 x 20 cm, z jednego płatu o takim rozmiarze uzyskamy 2 rogale lub 2 ciastka.

Cena detaliczna 250g cukru perlistego Cukier Królewski – około 4 zł

Cena detaliczna 250g cukru perlistego Cukier Królewski – około 4 zł

 

Leave a Reply