Proponuję pyszną zupę-krem z zielonego groszku, która rozgrzeje podniebienia w każde pochmurne popołudnie.
- Składniki:
– paczka mrożonego groszku
– ćwiartka kostki masła
– 2 litry bulionu drobiowego z kostki
– duża szklanka mleka (ok. 300 ml)
– 2 cebule
– do przyprawienia: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
- Sposób przyrządzenia:
Do rozgrzanego w rondlu masła dodajemy posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zeszkli się na maśle, dodajemy groszek i wlewamy 2 litry bulionu drobiowego. Całość musimy zagotować, a potem już na małym ogniu gotujemy ok. 10 minut.
Następnie wlewamy mleko i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, całość gotujemy. Kiedy zupa będzie gotowa, miksujemy w rondlu wszystkie składniki na krem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i podajemy z grzankami. Pychota!