Domowy przepis na kiszone ogórki

Kiszenie ogórków nie należy do najtrudniejszych czynności. Końcówka lata to idealny czas na to, aby ukisić te warzywa. Jak to zrobić? Podpowiadamy domowy przepis na kiszone ogórki. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 50297987 s 2019

Składniki:

  • ogórki gruntowe (o średniej wielkości),
  • obrane ząbki czosnku,
  • koper włoski (świeży lub suchy),
  • obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu,
  • letnia woda bez chloru,
  • sól niejodowana,
  • przyprawy, takie jak: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.

Przygotowanie:

Umyj dokładnie ogórki i usuń z nich ogonki oraz resztki kwiatów. Następnie namocz je w zimnej wodzie (przez około godzinę). Na dno wyparzonych słoików, włóż niewielką ilość kopru. Ułóż ciasno ogórki w słoikach. Do każdego z nich włóż jeden liść laurowy, trzy ziarenka pieprzu czarnego, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz niewielkie kawałki chrzanu i dwa ząbki czosnku. Na wierzchu połóż ponownie niewielką ilość kopru. Pamiętaj, aby składniki nie wystawały ponad powierzchnię słoika. Przygotuj zalewę z letniej wody i soli w proporcji 1:1, czyli jedna łyżka soli na jeden litr wody. Gotowy roztwór wlej do słoików tak, aby zakryć wszystkie składniki kiszonki. Pamiętaj jednak, aby zostawić niewielką przestrzeń pomiędzy słoikiem a zakrętką. Zakręć słoiki wyparzonymi zakrętkami. Odstaw słoiki w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Gotowe!

Smacznego!

Depositphotos 419079622 s 2019

Leave a Reply