Kiszenie ogórków nie należy do najtrudniejszych czynności. Końcówka lata to idealny czas na to, aby ukisić te warzywa. Jak to zrobić? Podpowiadamy domowy przepis na kiszone ogórki. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- ogórki gruntowe (o średniej wielkości),
- obrane ząbki czosnku,
- koper włoski (świeży lub suchy),
- obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu,
- letnia woda bez chloru,
- sól niejodowana,
- przyprawy, takie jak: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe.
Przygotowanie:
Umyj dokładnie ogórki i usuń z nich ogonki oraz resztki kwiatów. Następnie namocz je w zimnej wodzie (przez około godzinę). Na dno wyparzonych słoików, włóż niewielką ilość kopru. Ułóż ciasno ogórki w słoikach. Do każdego z nich włóż jeden liść laurowy, trzy ziarenka pieprzu czarnego, dwa ziarenka ziela angielskiego oraz niewielkie kawałki chrzanu i dwa ząbki czosnku. Na wierzchu połóż ponownie niewielką ilość kopru. Pamiętaj, aby składniki nie wystawały ponad powierzchnię słoika. Przygotuj zalewę z letniej wody i soli w proporcji 1:1, czyli jedna łyżka soli na jeden litr wody. Gotowy roztwór wlej do słoików tak, aby zakryć wszystkie składniki kiszonki. Pamiętaj jednak, aby zostawić niewielką przestrzeń pomiędzy słoikiem a zakrętką. Zakręć słoiki wyparzonymi zakrętkami. Odstaw słoiki w ciemne i niezbyt ciepłe miejsce. Gotowe!