Pyszny deser – mleczko czekoladowe

Mleczko kawowe

  • Składniki na 6 porcji:
– 25 dag gorzkiej czekolady (na mleczko)
– 250 g śmietanki
– 50 g gorzkiej czekolady (na wiórki)
  • Sposób przyrządzenia:
Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Czekoladę kruszymy na kawałki.
W gorącej zagotowanej śmietance rozpuszczamy czekoladę i studzimy. Przelewamy całość do wysokiego naczynia i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
Gorzką czekoladę na wiórki  łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę wylewamy na talerzyk lub półmisek i odstawiamy do zastygnięcia.
Czekoladę ze śmietanką wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem na piankę – napełniamy tym foremki.
Ostrym nożem zbieramy z talerza wiórki i przybieramy nimi porcję na foremkach.
PS. W opcji “dla dorosłych” do śmietanki można dolać nieco amaretto 😉
Smacznego!
deser czekoladowy

2 komentarze

  1. DziewczynaZperłą 8 września 2011
  2. Alex 6 września 2011

Leave a Reply