
Sałatka z tuńczykiem jest zdrowa, pyszna i sycąca. Dziś przedstawiamy jej popularną wersję, czyli sałatkę nicejską.
Składniki:
– 4 jajka
– 0,5 kg ziemniaków
– 100 g sałaty
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 400 g pomidorów
– 300 g tuńczyka w oleju
– 50 g oliwek czarnych
– 4 filety anchois
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1,5 łyżeczki octu winnego (czerwonego)
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo (ok. 10 min), potem studzimy pod zimną wodą, obieramy i dzielimy każde jajko na 4 części. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i kroimy na plastry. Doprawiamy je solą, pieprzem, dodajemy nieco octu i oliwy. Fasolkę bez końców gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pomidory kroimy na cztery części (jeżeli są większe to na mniejsze kawałki). Odcedzonego z oleju tuńczyka kroimy na części.
W misce układamy liście umytej i osuszonej sałaty, na niej ziemniaki, fasolkę, dookoła układamy jajka i pomidory. Dodajemy tuńczyka i anchois. Przed podaniem polewamy wymieszanym dressingiem z reszty octu, oliwy, musztardy, soli i pieprzu.

Sycąca sałatka nicejska
Smacznego!