
Polecamy przepis na wspaniały, orzeźwiający tort, którego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.
Składniki:
– 1 opakowanie ciemnych spodów tortowych (np. Dan Cake)
– ¼ szklanki wody
– 30 ml likieru kokosowego
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 2x 400 ml mleka kokosowego z puszki
– 500 g serka mascarpone
– owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie
– wiórki kokosowe do ozdoby
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mleko kokosowe schłodzić dobę przed przygotowywaniem tortu.
Przygotowanie:
Ciemne spody od Dan Cake wyjmujemy z opakowania i każdy z nich delikatnie nasączamy mieszanką wody z likierem. Wyjmujemy mleczko kokosowe z lodówki i ostrożnie odwracamy puszkę do góry dnem. Otwieramy i odsączamy wodę kokosową pozostawiając tylko gęstą śmietankę, którą przekładamy do miksera wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miksujemy do uzyskania zwartej i jednolitej masy. Gotowy krem schładzamy przez 2 godziny. Następnie nasączone wcześniej spody przekładamy przygotowaną masą. Wierzchnią warstwę dekorujemy kokosowym kremem oraz obsypujemy wiórkami kokosowymi. Tort schładzamy w lodówce ok. 2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi owocami.

Tort z kremem kokosowym
Smacznego!