Placki ziemniaczane z warzywami

Placki ziemniaczane, jak wiele potraw regionalnych powstały w czasach biedy i nieurodzaju. Dzisiaj na szczęście nie mamy takich problemów a placki jemy bo są smaczne i możemy czynić z nimi cuda. Do bardzo prostych w przyrządzeniu placków, możemy dodać najróżniejsze sosy i warzywa. I właśnie z warzywami polecamy przyrządzać placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka warzyw: papryka, brokuły, szparagi
  • sos myśliwski
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane - jakże proste w przyrządzeniu

Jak przygotować:

Ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy i smażymy na patelni.

Warzywa siekamy, smażymy i nakładamy na usmażone placki. Polewamy placki z warzywami sosem myśliwskim i danie jest gotowe do podania. Voila!

Życzymy smacznego!!!

Leave a Reply