Placki ziemniaczane, jak wiele potraw regionalnych powstały w czasach biedy i nieurodzaju. Dzisiaj na szczęście nie mamy takich problemów a placki jemy bo są smaczne i możemy czynić z nimi cuda. Do bardzo prostych w przyrządzeniu placków, możemy dodać najróżniejsze sosy i warzywa. I właśnie z warzywami polecamy przyrządzać placki ziemniaczane.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- mieszanka warzyw: papryka, brokuły, szparagi
- sos myśliwski
Jak przygotować:
Ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy i smażymy na patelni.
Warzywa siekamy, smażymy i nakładamy na usmażone placki. Polewamy placki z warzywami sosem myśliwskim i danie jest gotowe do podania. Voila!
Życzymy smacznego!!!